Ministarstvo spoljnih poslova Srbije zaključilo je da nije bilo propusta nadležnih prilikom privremenog uklanjanja dela izložbe priređene u Кulturnom centru u Parizu povodom godišnjice NATO agresije, niti na namere da se na bilo koji način povrede žrtve NATO bombardovanja, javila je Politika.

Prošlog meseca je privremeno uklonjen deo postavke izložbe „Srbija 1999. godine – 20 godina posle – dok su bombe padale“ tokom održavanja komemorativne tribine „1999, NATO i Jugoslavija“, kojoj su prisustvovali i zvaničnici NATO-a, što je izazvalo burne reakcije u javnosti.

Tada su pokrenuta pitanja da li je reč o cenzuri sadržaja izložbe da „NATO oficirima ne bude neprijatno“, ugrožavanju slobode umetničkog izraza i manipulisanju programom, ili su umetnička dela „urolana“ kako bi se obezbedilo dovoljno prostora za učesnike tribine.

U Ministarstvu spoljnih poslova rekli su agenciji Tanjug da su tokom interne istrage razjašnjene sve činjenice i da je sklanjanje dela izložbe „prepoznato kao celishodno i jedino moguće tehničko rešenje u trenutku kada su se u jednom danu preklopila dva događaja u Кulturnom centru u Parizu“.

Generalni sekretar MSP-a Veljko Odalović objasnio je da se u martu u Srbiji i u diplomatskim predstavništvima širom sveta obeležavala dvadesetogodišnjica NATO agresije i da su dva događaja u Parizu organizovana na istu temu.

Odalović je rekao da je izložba dela Vladimira Veličkovića i Biljane Vilimon, kojom su pokazali svoj odnos prema NATO agresiji, trajala više dana, a da je vojni ataše u Parizu zakazao jednovečernju tribinu na koju je pozvao svoje kolege kako bi predstavio film Ministarstva odbrane Srbije o zločinu tokom bombardovanja.

On navodi da su se, zbog nedostatka prostora, srpska ambasadorka u Parizu Nataša Marić i direktor Кulturnog centra Radoslav Pavlović, kao jedini nadležni, dogovorili da se pojedina umetnička dela tokom prikazivanja filma urolaju i sklone, a da se sutradan izložba vrati u prvobitno stanje.

„Taj čin je bio tehničke prirode i pitanje je da li je bilo nekakvog drugačijeg rešenja“, rekao je Odalović.

On je objasnio i da su oba događaja imala isti sadržaj – bombardovanje SRJ.

„Da su sadržaji događaja bili drugačijeg karaktera, da su teme bile različite, pa da smo jedan postavili ispred drugog po prioritetu, to bi bilo diskutabilno i bilo bi odgovornosti jer bi za to bila potrebna saglasnost ministarstava kulture i spoljnih poslova“, rekao je Odalović.

„Budući da su karakter i suština oba događaja bili isti, zajednička je konstatacija da nije bilo ni cilja ni namere da se na bilo koji način povrede žrtve i obeležavanje te značajne godišnjice“, istakao je Odalović.

Dodao je da su MSP-u u razjašnjavanju svih činjenica pomogli zvaničnici u Parizu, koji su kroz izveštaje do detalja objasnili šta se desilo.

Komentar(1)

  1. Milan
    28. aprila 2019. 10:22

    A sada svi iz ambasade nazad za Beograd. Samo zbog tehničke prirode, ali samo za narednih 50 godina, a ne za stalno, šta bi mi 'jadni' i bez vaše pameti...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.