Predstava „Balava“ u kojoj igra proslavljena glumica Mirjana Karanović i nije odigirana u okviru manifestacije „Mermer i zvuci“ u Aranđelovcu, kako je ranije najavljeno.

Mediji su juče objavili da je aranđelovačka publika bila uskraćena da vidi predstavu zbog Mirjane Karanović koja je, navodno, dva sata pred početak predstave otkazala izvođenje.

Organizatori iz Aranđelovca su juče u izjavi za Novosti rekli da je Mirjana Karanović odbila da glumi jer joj se, navodno, nije dopala rasveta.

„Ona je zaista potrebna za tu predstavu. Glumica je negodovala sve glasnije, da bi, nakon izlaska na binu, počela da psuje i govori kako joj ne pada na pamet da igra po vrzinama i šumama“, navela je v. d. direktora manifestacije Katarina Perović.

Sve se, rekli su organizatori, dogodilo nekoliko sati pre izvođenja predstave i problemi su mogli da se reše.

Glumica Mirjana Karanović je u izjavi za Kurir rekla da su ih, kada su došli u Aranđelovac, organizatori obavestili da nisu obezbedili nijedan reflektor za scenu.

„Naša predstava nije tezga. Mi nismo došli tamo da igramo, pokupimo pare i odemo. Došli smo da igramo ozbiljan komad. Pritom, to možete da saznate i od Hartefakta. Imali smo celokupnu prepisku da li su u stanju da nam obezbede uslove za igranje predstave. Rekli su da jesu. Da je sve sređeno. Da li je tehnička lista ispunjena, kažu jeste. Ničega nije bilo. Toliko truda cele ekipe da predstava izgleda kako treba i da ima smisla, a oni ne mogu da nam obezbede osnovne uslove.

Ja ne mogu tako više. Imam mnogo godina iskustva iza sebe i nalazim se na tom mestu na kom se nalazim baš zato što imam kriterijume i očekujem da se to poštuje. Publici ću da dam sve, svoj maksimum, ali moraju da se obezbede uslovi.

Jesam urlala, priznajem, ali toliko sam bila uznemirena. Publici u Aranđelovcu ćemo odigrati predstavu, ona je sada otkazana ne našom greškom, nego greškom organizatora. Mi ćemo odigrati u sali u pozorištu sa reflektorima i pravim uslovima. Kako da čovek ne bude ljut kad im sve pružiš, a ne dobiješ ni najosnovnije zauzvrat“, rekla je glumica.

Da je, kako su naveli, apsolutno netačno da je glumica Mirjana Karanović otkazala igranje, a još manje tačno da je reč o „hirovitom“ činu, ili da se nekome nije dopao Aranđelovac ili konkretna manifestacija „Mermer i zvuci“, ili sam aranđelovački park, saopštio je Fond Hartefakt.

„Do poslednjeg trenutka, uprkos svemu, pokušavali smo da obezbedimo minimum uslova, ličnim angažmanom naše organizatorke. Kada je postupanje predstavnika domaćina jasno ukazalo da se problem neće rešiti bili smo prinuđeni da otkažemo igranje. Tek posle odluke produkcije, koja ima potpunu odgovornost prema svim glumcima i saradnicima koji realizuju program, ekipa naše predstave napustila je Aranđelovac“, navodi se u saopštenju Hartefakta, preneo je Danas.

Prema prethodnim dogovorima, uobičajenom profesionalnom praksom i preciznim instrukcijama od članova ekipe zaduženih za organizaciju događaja, Hartefakt je dogovarao sve tehničke uslove.

Na licu mesta, prilikom montaže predstave utvrđeno je da domaćin Centar za kulturu Aranđelovac nije obezbedio rasvetu, nije bilo mogućnosti da se postavi svetlo za predstavu, a i sama predstavnica domaćina ostavila je našu organizatorku da sama rešava tehničke i organizacione probleme.

Organizacije Hartefakt navodi da se vrhunac neprofesionalnog i nesposobnog ponašanja ogledao u nizu pretnji, opravdanja i napada na članove njihovog tima. Uz to, prilikom dolaska glumačkog dela ekipe nije bilo nikoga od organizatora, ni najmanjeg gesta koji bi ukazivao na pokušaj rešavanja problema.

„‘Balava’ je vrlo specifična predstava koja ima mali, ali veoma precizni tehnički okvir za igranje i bez rasvete nije moguće izvesti igranje ove predstave. Kao i prošle godine na manifestaciju ‘Mermer i zvuci’ i u Aranđelovac došli smo sa velikom radošću zbog svih prethodnih iskustava i velikog interesovanja publike, ali je bahato, neprofesionalno i neodgovorno ponašanje domaćina sprečilo igranje predstave. Pozivamo direktora Centra za kulturu Aranđelovac da uputi izvinjenje zbog netačnih i krajnje zlonamernih javnih reakcija. Ovakav odnos prema vrhunskim umetnicima neće obezbediti kvalitetniji kulturni život, već samo estradizovati i udaljiti našu publiku od kvalitetnih sadržaja“, dodaje se u saopštenju Hartefakt.

Reakcija organizatora i medijska hajka na Mirjanu Karanović, je u najmanju ruku sraman čin, kojim se prikriva sopstvena nespremnost da se ispune minimalni dogovoreni tehnički uslovi i na taj način omogući izvođenje predstave. Zaista osuđujemo ovakvo ponašanje i molimo medije da ne učestvuju u ovakvom vidu kampanje koja nema nikave veze sa onim što se u Aranđelovcu zaista desilo, zaključuje se u saopštenju Hartefakta.

Komentara

 1. PAD Vizantije
  28. avgusta 2019. 16:44

  dobro ste nas usmerili na danas i tamo postoji, jutros postavljen mnogo dobar komentar sa kojim se slažem.... ''Mirjana Karanović ne bi trebalo da bude ni posetilac Aranđelovca, a kamoli da u nečemu učesvuje. To je grad sa Bulevarom đenerala Milana Nedića, znači jedna fašistička sredina u kojoj nema mesta za nas, normalne Srbe antifašiste. Fuj! Nikada ne smemo da zaboravimo da je ulicu preimenovao Koštunica, a da je danas toleriše kompletna srpska politička elita.''

 2. Sinisa Stojcic
  28. avgusta 2019. 20:50

  Mirjana Karanovi je perfekcionista, neba bila to sto jeste da nije zivot podredila poslu. Nikada, ali nikada ne bi to uradila da su postojali uslovi, minimum uslova za izvodjenje ove predstave. U ovom trenutku, kad je cela Srbija tezga, ona negira to. E, to treba postovati. Kamo srece da je vise Karanovickih...

 3. Tako na botovi
  30. avgusta 2019. 08:53

  Mirjana Karanović nije nikakva vrhunska umetnica. Nije čak ni prosečna. Obzirom na ponašanje koje je demonstrirala, urlanje i psovke, pitanje je da li je uopšte umetnica. Tako je to kad sticaj okolnosti nekoga izvuče iz brzine (gde mu je inače mesto) pa kad mu nesto zakoči na vrzinu pokaže svoju frustraciju. Osim uloge Petrinje, sve drugo, čist prosek.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.