Urednik portala koji kritikuje Orbanovu vladu dobio otkaz: 63 članova redakcije dalo otkaz u znak solidarnosti

0
Profimedia

Trojica urednika vodećeg mađarskog nezavisnog portala “Index.hu” i još 60 novinara redakcije dalo je otkaz u petak zbog smene glavnog urednika, što tumače “otvorenim pritiskom” na taj medij i nezavisno novinarstvo, prenosi Jutarnji list.

Novinari portala, koji čine dve trećine kreativnog osoblja, saopštili su da odlaze pošto predsednik Upravnog odbora nije prihvatio njihov zahtev da se otpušteni Sabolč Dul vrati na čelo “Indexa”.

Dulova smena povećala je strahove mađarskih novinara da vlada Viktora Orbana jača pritisak na medijske slobode.

“Godinama govorimo da, po našem mišljenju, postoje dva uslova za nezavisan rad Indexa: da nema spoljnog uticaja na sadržaj koji Index objavljuje i da isto tako nema spoljnog uticaja na strukturu i sastav (osoblja)”, rekli su novinari. 

“Smena glavnog urednika jasno je uplitanje u sastav uredništva i to možemo videti jedino kao pokušaj pritiska”, rekli su, takođe, novinari.

Ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je na konferenciji za novinare u Portugalu da je njegova vlada izložena “neistinitim optužbama” u pogledu medijskih sloboda.

“Kako bi država intervenisala u odluke medija koji je u privatnom vlasništvu”, zapitao je Sijarito, upitan o Dulovoj smeni. 

Portal “Index”, koji je u Mađarskoj smatran najvećim medijskim kritičatima prema vladi, pre mesec dana postavio je tzv. “barometar nezvisnosti” koji meri “opasnost” pokušaja da se spolja utiče na sadržaj koji portal objavljuje.

U sredu je Laslo Bodolai, direktor ustanove koja poseduje portal “Index.hu”, rekao da je Dul nije sposoban da kontroliše unutrašnje sukobe koji rastu zbog pokušaja da utiče na novinare portala.

“To vodi neredu i padu prihoda, jer pada interes oglašivača”, rekao je Bodolai.

“Politička nezavisnost Indexa nije ugrožena”, dodao je Bodolai.

Agencija AFP ranije je prenela da su problemi počeli kada je Mikloš Vasili, poslovni čovek blizak Orbanovoj vladi, kupio 50 odsto deonica Indexa i tako dobio veliki uticaj.

Dul veruje da je smenjen zbog kolumni koje je pisao na portalu o pokušaju spoljnih uticaja i upozorenja na barometar koji meri nezavisnost Indexa.

Poslednjih godina, većina nezavisnih medija poput Indexa je, ili ugašena, ili su ih otkupili, kako prenosi Jutarnji list, kupili provladini saveznici ili su se jednostavni priklonili vlasti.