Upravni odbor jedne duvanske kompanije među 25 najinovativnijih, po izboru časopisa Fortune

  0
  Foto: Promo

  Na listi 25 najmodernijih upravnih odbora, koje bira magazin Fortune, našli su se i čelnici jedne duvanske kompanije – Philip Morris International (PMI).

  U objašnjenju urednika časopisa Fortune za rangiranje kompanija stoji da su se vodili brzinom adaptacije na novonastale poslovne klime. „S obzirom da kompanije teže da podstiču promene kad je reč o strategiji privlačenja talenata, raznolikosti, održivosti i socijalnim temama, potrebno im je raznovrsnije liderstvo na samom vrhu. Ali su im potrebni i uvid i snaga koji dolaze sa iskustvom”, piše u obrazloženju.

  Iako je poznata kao distributer velikog broja brendova cigareta, poslednjih godina PMI postala je kompanija koja je uvela najveću novinu kada je u pitanju konzumacija duvana, čime je izvršila potpunu transformaciju celokupne duvanske industrije. Duvanski gigant više od decenije razvijao je IQOS, uređaj koji zagreva, a ne sagoreva duvan, dajući mogućnost izbora milionima pušača na svetu da se opredele za manje štetnu alternativu pušenju. Od lansiranja 2014. godine do danas, više od 20 miliona pušača je počelo da koristi IQOS. Američka agencija za hranu i lekove u julu 2020. godine svrstala je IQOS u proizvode “modifikovanog rizika”, pojašnjavajući da naučne studije pokazuju da potpuni prelazak sa cigareta na IQOS sistem “smanjuje izloženost organizma štetnim i potencijalno štetnim materijama”, te da je njegova upotreba u skladu sa principima javnog zdravlja.

  Taj inovativni pristup poslovanju i budućnosti uopšte, dragocen je i za tržišta u kojima ova multinacionalna kompanija posluje. U Srbiju konkretno, osim visokih standarda poslovanja, PMI je doneo između ostalog i sistematičnu brigu o društvu kroz podržavanje brojnih edukativnih projekata, poput mentorskog programa Američke privredne komore – „AmChamps-a”. Mentori koji su učestvovali u potpunoj transformaciji Philipa Morrisa iz tradicionalne u inovativnu, na nauci zasnovanu kompaniju, svakako će umeti da prenesu svoja iskustva, podstaknu inovativna razmišljanja i ideje u mladim ljudima – liderima koji će uskoro voditi poslovnu zajednicu Srbije.