Upozorenje zbog zagađenog vazduha: Zdravstvene tegobe se mogu javiti u celoj populaciji, izbegavati i skratiti naporne aktivnosti

0
Foto: Profimedia / ilustracija

Vazduh u Beogradu je prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje zagađen, a ugrožene su sve kategorije stanovništva. Zbog toga su izdate preporuke.

Prema podacima mernih stanica Agencije za zaštitu životne sredine, vazduh je najzagađeniji u Novom Sadu, Beogradu, Kosjeriću i Nišu, gde je registrovana najveća koncentracija PM10 čestica.

Screenshoot

U Beogradu je danas gusta magla, a posebnu pažnju treba obratiti na Paliluli, centru grada, ali i mostovima.

Beograd je danas, posle Sarajeva, najzagađeniji grad Evrope. Kako se može videti na listi najzagađenijih gradova sveta sajta AirVisual, srpska prestonica je u vrho ove neslavne statistike. Konkretno, u 13 časova, Beograd je bio pozicioniran na 6. mestu, sa indeksom zagađenja 173, a Sarajevo na trećem (indeks 202).

Manje od Beograda zagađeni su Mumbaj, Zagreb, Skoplje i Sofija, a iza njih na ovoj listi je Peking.

Dalje, Subotica, Beočin, Valjevo, Kosjerić i jedna od mernih stanica u Nišu registruju nešto malo bolji, četvrti stepen zagađenosti vazduha.

Drugi izvori, poput sajta WAQI, na kome se vidi da problemi postoje i u komšiluku: zarumenela sa i mapa Severne Makedonije, Bosne, Crne Gore, ali neobično, zagađen vazduh beleži se i u Mađarskoj, Českoj, Slovačkoj, Poljskoj, Italiji…

VIŠE O RAZLOZIMA ZAGAĐENJA ČITAJTE OVDE.

Uticaj na zdravlje stanovništva

Zdravstvene tegobe se mogu javiti u celoj populaciji, s tim što se kod osetljivih grupa* mogu javiti ozbiljnije zdravstvene tegobe nego u populaciji zdravih osoba, navode u Zavodu.

*Osetljive grupe su sledeće: stari, deca, osobe sa oboljenjima srca i pluća.

Preporuke za ponašanje stanovništva

– Preporuka za osetljive grupe: Izbegavati naporne aktivnosti** u spoljašnjoj sredini. Preusmeriti obavljanje aktivnosti u zatvorenom prostoru dok se ne poboljša kvalitet vazduha.
– Preporuka za ostale u populaciji: Skratiti dužinu i smanjiti intenzitet napornih aktivnosti**. Praviti češće pauze u svim aktivnostima u spoljašnjoj sredini.

**Naporne aktivnosti: aktivnosti u spoljnoj sredini koje su praćene ubrzanim i dubokim disanjem.