“Upisao sam istoriju umetnosti slučajno. Rekli su mi da tamo ima puno devojaka. Slagali su me”: Nikola Kusovac za novi Nedeljnik o Kišu, Lubardi, Đilasu, Arkanu

0
Fotografija: Đorđe Kojadinović

Dugogodišnji kustos Narodnog muzeja Nikola Kusovac za sebe kaže da je “živa istorija”. U velikoj ispovesti za Nedeljnik, govorio je o odrastanju u Crnoj Gori, umetnosti, poznanstvu sa Danilom Kišom, Milovanom Đilasom, Petrom Lubardom, Mikom Antićem, ali i Arkanom i Mirom Marković.

“Upisao sam istoriju umetnosti slučajno. Sećam se da su mi govorili kako tamo ima puno devojaka. Slagali su me”, ispričao je Kusovac, a onda se prisetio nekih svojih savremenika.

“Kada smo došli u Beograd, ja sam živeo kao bubreg u loju, jer je deda, po majčinoj strani, bio veoma imućan čovek, skoro cela Karaburma je bila njegova. Danilo Kiš je i tada bio velika sirotinja. Vukao se po redakcijama… Ako bi i nešto zaradio, to je bilo zato što je dobro udarao gitaru”, rekao je Kusovac.

Upoznao je, devedesetih, i Arkana.

“Ražnatović bi bio srećan kad bih mu potvrdio da je neka slika falsifikat. Kupovao je isključivo vojsku, portrete oficira i slike našeg prvog najznačajnijeg ratnog slikara Vase Eškićevića. Jedna od slika koja je bila potpisana njegovim imenom bila mu je sumnjiva i tada me je vozio kod sebe kući, gde sam i potvrdio da je ta slika falsifikat. Odmah je pozvao tog koji mu je poklonio tu sliku…”

Ceo razgovor sa Nikolom Kusovcem objavljen je u novom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 26. septembra. Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici.