Povodom Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja, UNICEF u Srbiji lansira novi besplatan paket U-Report Viber stikera sa sloganom „Stop nasilju!“ .

Skinite ih ovde -> https://stickers.viber.com/pages/unicef_2022 i registrujte se na U-Report platformu gde možete izraziti svoje mišljenja na važne teme.

Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja se obeležava svake godine, poslednje srede u februaru, a poznat je pod nazivom „Dan roze majica”.

„Dan roze majice“ nastao je kada je dečak iz Kanade bio predmet verbalnog i fizičkog zlostavljanja od svojih drugara, jer je u školu došao obučen u roze majicu kako bi pružio podršku svojoj majci koja je obolela od karcinoma dojke. Lokalni aktivisti su kupili 50 roze majica i podelili ih njegovim vršnjacima u školi koji su ih nosili kao vid podrške dečaku. Učenici i učenice su počeli i sami da dolaze u školu u roza majicama, koje su tako postale simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja u školama širom sveta.

Obeležavanje ovog dana ima za cilj promovisanje empatije, poštovanja različitosti i tolerancije. Vršnjačko nasilje je opšti društveni problem sa kojim se mnoga deca susreću, a najvažnija je njegova prevencija.

Ukoliko ste svedok ili žrtva nasilja možete da se obratite za pomoć na sledеći kontakt telefon Nacionalne dečije linije Srbije – 116111 ili putem linka https://cuvamte.gov.rs/#.

Ukoliko ste roditelj pozovite besplatan broj NADEL Linije za roditelje 0800 007 000 koji je dostupan svakog dana 16-22 časova.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.