UNICEF nabavlja protokomere za zdravstvene ustanove i porodične pakete za decu

  0

  UNICEF je  sredinom jula započeo prikupljanje sredstava  za nabavku protokomera koji su sada najpotrebniji zdravstvenim ustanovama u Srbiji.

  Protokomeri su osnovna kiseonička potpora pacijentima obolelim od virusa korona i zahvaljujući brzom odgovoru poslovne zajednice, UNICEF je već prikupio sredstva za nabavku 260 protokomera, a poziv je ostaje otvoren. Kompanija NORDEUS prva se odazvala i donirala sredstva za nabavku 100 protokomera, a zatim su se pridružile Raifeissen i Unicredit banka i kompanije Metro Cash&Carry i INFOSTUD  sa pojedinačnim donacijama za nabavku 20 protokomera.

  Apelu UNICEF-a su se odazvale i kompanije koje su se prethodnih godina takmičile na tradicionalnom UNICEF Fer plej turniru u basketu koji se prvi put posle 12 godina  neće biti održan ovog leta zbog mera koje su na snazi. Ipak, kompanije koje su bile redovni učesnici ovog  košarkaškog turnira odlučile su da sredstva kojima bi inače platile kotizaciju za učešće na turniru  doniraju UNICEF-u za nabavku protokomera.

  Stanovnici Beograda takođe mogu da se pridruže UNICEF-u u borbi protiv COVID-19 i doniraju sredstva za nabavku 9.000 porodičnih paketa za najugroženije porodice sa decom. Uz uplatnicu JKP „Infostan“ u avgustu, stići će i namenska uplatnica UNICEF-a na kojoj građani mogu da upišu željeni iznos donacije. Porodični paketi se sastoje od igračaka i didaktičkog materijala. Namenjeni su za podršku  zajedničke aktivnosti dece i odraslih sa ciljem da deca uče kroz igru i  se lakše nose sa izazovima  pandemije COVID-19.

  UNICEF je od početka radio na prevenciji i odgovoru na zdravstvenu krizu. Zahvaljujući donacijama privatnog sektora, angažovanih pojedinaca i  nacionalne ambasadorke UNICEF-a u Srbiji Ane Ivanović  prethodno je prikupljeno  1.056.000 američkih dolara kojima je obezbeđeno i isporučeno  50 Dreager respiratora, 61 protokomer kiseonika i pulsni oksimetar za najugroženije pacijente, 71.900 hirurških rukavica, 5.200 zaštitnih kecelja, 25.116 zaštitnih ogrtača, 99.950 hirurških maski, 1.549 skafandera, 5.376 vizira, 9.000 maski N95 za zdravstvene radnike koji su na prvoj liniji odbrane od bolesti. Higijenske pakete je dobilo 16.000 porodica u romskim naseljima, skoro 4.400 hraniteljskih porodica, 19 rezidencijalnih institucija i oko 2.300 osoba u azilnim/prihvatnim centrima za izbeglice i migrante. ⠀

  Zajednička podrška nekome spašava život i zato je važno da budemo solidarni i delujemo jedinstveno. Solidarnost u teškim vremenima je ključna da bismo se zajedno izborili sa izazovima sa kojima se svi suočavamo.