Zoran Radojičić, gradonačelnik Grada Beograda, Dejana Kostadinova, direktorka UNICEF-a u Srbiji, Stefan Lazarević, generalni direktor NCR Srbija, i Zlatko Bolić, generalni sekretar Košarkaškog saveza Srbije, otvorili su prvo potpuno inkluzivno igralište u Beogradu. Igralište je osmišljeno i opremljeno tako da deca sa smetnjama u razvoju i bez njih mogu zajedno da se igraju.

Inkluzivno igralište na Adi tek je drugo igralište u Srbiji koje je izgrađeno na osnovu konsultativnog procesa sa decom i njihovim porodicama, u nadi da će igralište služiti kao model za buduće objekte za igru širom Srbije.

„Postoji mnogo dečijih igrališta u Beogradu i širom Srbije, ali nije mnogo njih u potpunosti dostupno deci sa invaliditetom, a ni potpuno inkluzivno da obezbedi deci da mogu da provode vreme sa drugom decom na ravnopravnoj osnovi u učenju, interakciji i zabavi. Drago nam je što sada imamo ovo igralište na Adi Ciganliji, igralište koje je pristupačno i omogućava deci sa različitim vrstama fizičkih, senzornih i intelektualnih smetnji da imaju smisleno iskustvo igranja i učenja sa svojim vršnjacima. U isto vreme, roditelji dece sa smetnjama u razvoju biće spremni i nestrpljivi da odvedu svoju decu na ovo igralište i uživaju gledajući ih kako se igraju sigurno i bezbedno sa drugom decom. Ovo je model igrališta koje ćemo izgraditi na novim lokacijama i zahvaljujem UNICEF-u, NCR fondaciji i Košarkaškom savezu Srbije, kao i našoj reprezentaciji na saradnji oko ove važne inicijative“, izjavio je Zoran Radojičić, gradonačelnik Grada Beograd.

Inkluzivno igralište u Beogradu je osmišljeno u cilju promovisanja socijalne integracije dece sa smetnjama u razvoju i bez njih. Na njemu se nalazi ljuljaška, 2 kompleta muzičkih instrumenata za sviranje na otvorenom za decu sa senzornim smetnjama, vrteška, tri njihalice i kućica za igru.

UNICEF podržava posvećenost Srbije izgradnji inkluzivnijeg društva za decu sa smetnjama u razvoju.

„Inkluzivno igralište na Adi Ciganliji je dostupno i prikladno za svako dete. Istovremeno, pomoći će deci sa smetnjama u razvoju i/ili invaliditetom da učestvuju u zajedničkim aktivnostima sa drugom decom, da budu manje izolovana i da se i oni i njihove porodice integrišu u zajednicu. Inkluzivno igralište će doprineti smanjenju stigme i diskriminacije i nejednakost sa kojom se ova deca susreću. Naravno, da bi se to postiglo, neophodno je da se pozabavimo osnovnim pokretačima nejednakosti i uložimo u izgradnju pravičnosti! Ovo inkluzivno igralište je korak u pravom smeru“, izjavila je Deyana Kostadinova, direktorka UNICEF-a u Srbiji.

NCR fondacija je prepoznala potrebu za unapređenjem socijalne inkluzije dece sa smetnjama u razvoju i sklopila partnerstvo sa UNICEF-om u cilju modeliranja i izgradnje inkluzivnih javnih igrališta u Srbiji.

„NCR je globalna korporacija u kojoj se različitosti prepoznaju i poštuju. Mi negujemo inkluzivno radno okruženje u kome se prema svim ljudima postupa na isti način. U ime korporacije, filantropske aktivnosti u lokalnim zajednicama u kojima NCR posluje, podržava NCR fondacija. Ponosni smo što ponovo sarađujemo sa UNICEF-om na još jednom značajnom projektu koji ima za cilj unapređenje socijalne inkluzije dece sa smetnjama u razvoju u Srbiji. Pored igrališta koje imamo čast da danas otvorimo, zajedno sa UNICEF-om podržali smo i izgradnju inkluzivnog igrališta u Ćićevcu – prvog inkluzivnog igrališta u Srbiji koje je izgrađeno po zamisli dece. Nastavićemo da podržavamo projekte koji doprinose poboljšanju života dece sa smetnjama u razvoju, jer svako dete zaslužuje šansu da prevaziđe prepreke sa kojima se suočava i postigne uspeh“, rekao je Stefan Lazarević, generalni direktor NCR Srbija.

Inkluzivna igrališta pomažu da se integrišu deca sa smetnjama u razvoju i njihove porodice u njihove zajednice. Zato Košarkaški savez Srbije i košarkaška reprezentacija Srbije podržavaju ovu inicijativu.

„U Srbiji postoji snažna sportska kultura i ona predstavlja priliku deci da se razvijaju. Sport, rekreacija i igra imaju beskrajan potencijal u našoj zemlji, kao sredstvo za razvoj i društvene promene, ujedno i za ubrzanje jednakog napretka svakog deteta, a posebno za decu u najnepovoljnijem položaju. Drago mi je što je Košarkaški savez Srbije podržao UNICEF i želim da zahvalim svim igračima reprezentacije koji su svojim ličnim angažmanom doprineli da se čuje važna poruka o uključivanju dece i kreiranju jednakih mogućnosti za igru i bavljenje sportom i rekreacijom“, izjavio je Zlatko Bolić, generalni sekretar Košarkaškog saveza Srbije.

Pružanjem inkluzivnih okruženja i veština deci svih sposobnosti da se samostalnije zajedno igraju, deca će se osećati zbrinuto, ohrabreno, poštovano i aktivno tokom igre – kako u fizičkom tako i u socijalnom smislu – čime nastaje osećaj zajedništva kod sve dece. 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.