UNHCR proglasio pobednike srednjoškolskog takmičenja „Dobro došli u moju zemlju”

  0
  1. mesto, Anastasija Hadnađ

  Agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) sa velikim zadovoljstvom proglašava pobednike državnog srednjoškolskog takmičenja Dobro došli u moju zemlju u kojem su učenici srednjih škola iz cele Srbije pokazali svoju kreativnost na temu prava izbeglica i njihove uključenosti u lokalne zajednice. Takmičenje je organizovano u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Delegacijom Evropske unije u Srbiji i Šestom beogradskom gimnazijom.

  Učenici su slali radove za tri takmičarske kategorije – najbolji crtež u tehnici po izboru, najbolji literarni rad i najbolji kratki film u trajanju do dva minuta – koje je potom ocenjivao kompetentni žiri sačinjen od predmetnih nastavnika iz različitih regiona naše zemlje, kao i poznatih novinara i profesora umetničkih fakulteta.

  Posebna nagrada dodeljena je devojčici iz izbegličke populacije koja pohađa školu u Srbiji.

  Nakon pregledanja velikog broja pristiglih radova, žiri je proglasio sledeće pobednike:

  • Anastasija Hadnađ, Sedma beogradska gimnazija – Prva nagrada u kategoriji „Najbolji crtež u tehnici po izboru“
  • Luka Jašćur, Gimnazija „Sava Šumanović“ Šid – Prva nagrada u kategoriji „Kratki film“
  • Nikola Pančić, Šesta beogradska gimnazija – Prva nagrada u kategoriji „Literarni rad“
  • Bakhtavara Aryubi iz Avganistana – Posebna nagrada za učenike iz izbegličke populacije.

  Danas imamo zadovoljstvo da uživamo u kreativnosti i talentu srpskih srednjoškolaca, kao i u njihovom saosećanju i solidarnosti sa ljudima kojima je potrebna pomoć. Mladi imaju veliku energiju i posevećeni su onome u šta veruju, a UNHCR u Srbiji se raduje daljoj saradnji sa njima kako bi se stvorilo više solidarnosti sa raseljenim ljudima, kao i više mogućnosti za njih. Oni predstavljaju budućnost i danas su svojom kretivnošću posejali seme solidarnosti koje će u predstojećem periodu doprineti razvoju mnogo inkluzivnijeg društva, rekla je Frančeska Boneli, šefica Predstavništva UNHCR-a u Srbiji.

  Takmičenje je organizovano uz podršku resornog ministarstva Vlade Republike Srbije.

  Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja se rukovodi idejom da su inkluzivne obrazovne prakse održivi mehanizam, u kome je svako dete cenjeno i prihvaćeno. Zato je obrazovanje migranata sistemski uređeno kroz inkluzivne principe, ali i kroz Stručno uputstvo za uključivanje učenika izbeglica/tražilaca azila u sistem obrazovanja i vaspitanja kojim je propisan Plan podrške učeniku koji sadrži program adaptacije i prevazilaženje stresa, zatim program intenzivnog učenja jezika sredine, izjavila je Snežana Vuković, šefica Odseka za ljudska i manjinska prava u obrazovanju pri Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

  Evropska unija, kao jedan od najvećih donatora UNHCR-a, je takođe podržala organizaciju takmičenja.

  Solidarnost i zaštita prava drugih su temeljne vrednosti Evropske unije. Takav pristup želimo da promovišemo i među pripadnicima najmlađe populacije u Srbiji. Kreativna takmičenja poput ovog doprinose našim naporima i srećna sam što sam videla toliko kreativnosti u radu ovih mladih ljudi, poručila je Brigit Kučar iz Delegacije Evropske unije u Srbiji.