UN zabrinute zbog uslova u kojima se nalaze migranti u BiH: “Prihvatni kapaciteti skoro puni, dolazi zima…”

0
Ilustracija: Profimedia/Ilustracija

(Beta) – Misija Ujedinjenih nacija u BiH izrazila je zabrinutost zbog premeštanja migranata iz prihvatnih centara, pozivajući vlasti u BiH da preduzmu sve mere kako bi se sprečilo dalje pogoršanje humanitarnih uslova u kojima se nalaze migranti u ovoj zemlji.

“Vlasti i zajednice u Unsko-sanskom kantonu (USK) su uložile značajne napore da smeste i ugoste sve koji su pristizali u kanton, često uz limitiranu podršku”, navedeno je u saopštenju misije UN u BiH.

Dalje se navodi da su UN u BiH zabrinute zbog iznenadnog zatvaranja privremenog prihvatnog centra “Bira” u USK-u ove sedmice, pri čemu je policija premestila 87 dece, uključujući i onu bez pratnje, u centar “Borići”.

“Akcija je nastavljena istu noć premeštanjem svih muškaraca samaca iz ‘Bire’ u hitni prihvatni kamp ‘Lipa’, i u Sarajevo”, navedeno je u saopštenju.

Misija UN-a u BiH je upozorila na činjenicu da je hitni prihvatni kamp “Lipa” već popunjen i nije opremljen za zimske uslove.

“Prihvatni kapaciteti u Sarajevu su takođe popunjeni. Kako se zimski period približava i temperature padaju, stotine izbeglica, migranata i tražilaca azila u BiH se suočavaju sa uskraćenim pristupom sigurnim smeštajnim objektima, čak i sa najosnovnijim postavkama”, navodi se u saopštenju.

UN su veoma zabrinute da će ove akcije pogoršati izolacijske kapacitete za Kovid-19 i mogućnosti poštovanja preventivnih mera, kao i da će se na taj način povećati zdravstveni rizici za migrante, tražioce azila i širu zajednicu.

“U trenutku kada se BiH već bori sa pandemijom bez presedana i njenim posledicama na sve segmente društva, pozivamo sve relevantne nivoe vlasti da izbegnu dalje pogoršanje ove humanitarne situacije”, navodi se u saopštenju.

UN su pozvale vlasti na nivou BiH da pravovremeno obezbede alternativna rešenja, uključujući držanje centara, poput “Mirala”, otvorenim i operativnim dok se ne pronađu druge prikladne lokacije.

“Upravljanje situacijom mešovitih kretanja u Bosni i Hercegovini traži jedinstven pristup i sveobuhvatno rešenje, jer utiče na čitavu zemlju”, stoji u saopštenju.

UN ostaju posvećene podršci konsultacijama i akcijama za pravovremena alternativna rešenja, podsećajući sve aktere na odgovornost prema domaćim zakonima, kao i međunarodnim normama i standardima zaštite ljudskih prava, navedeno je u saopštenju.