UN stručnjaci: Navaljni u velikoj opasnosti, treba da bude evakuisan u inostranstvo

0
Alexey PAVLOVSKY / AFP / Profimedia

(Beta-AFP) – Ruski opozicionar Aleksej Navaljni, koji tri nedelje štrajkuje glađu u zatvoru u Rusiji, je u “velikoj opasnosti” i trebalo bi da mu se omogući da se evakuiše u inostranstvo, reklo su danas četiri UN stručnjaka za ljudska prava..

“Tražimo smesta od ruskih vlasti da obezbede da Navaljni ima pristup sopstvenim lekarima i da mu dozvole da bude evakuisan u inostranstvo na hitno medicinsko lečenje, kao što su učinile u avgustu 2020”, navela su četiri nezavisna stručnjaka, koje je imenovao Savet UN za ljudska prava ali koji ne govore u njegovo ime. 

Oni su rekli da ponavljaju da je ruska vlada odgovorna za život i zdravlje Navaljnog za vreme njegovog pritvora.

“Mislimo da je život Navaljnog o velikoj opasnosti”, naveli su stručnjaci.

Navaljni je 31. marta počeo štrajk glađu u znak protesta zbog uslova u zatvoru, optužujući zatvorsku upravu da mu ne dozvoljava posetu lekara. Prema njegovim bližnjim on je na samrti.

“Duboko smo zabrinuti zbog činjenice da se Navaljni drži u uslovima koji bi mogli da se izjednače sa torturom ili svirepim, nehumanim ili degradirajućim ophođenjem,” rekli su ovi stručnjaci koji su specijalni izvestioci za slobodu mišljenja i izražavanja, za torturu, za arbitrerna pogubljenja i za pravo na fizičko i mentalno zdravlje.

Navaljni je uhapšen u januaru po dolasku u Rusiju nakon što se pet meseci u Nemačkoj oporavljao od trovanja za šta optužuje ruskog predsednika Vladimira Putina.

Navaljni je osuđen na dve i po godine zatvora zato što je odlaskom na lečenje u Nemačku prekršio uslovnu kaznu iz 2014. godine.