Ujedinjene nacije saopštile su da bi trebalo sprovesti podrobnu istragu princa Saudijske Arabije Mohameda bin Salmana pošto postoje „kredibilni dokazi“ da su on i još nekoliko starijih zvaničnika direktno odgovorni za ubistvo novinara Džamala Kašogija, prenosi Gardijan.

U forenzičkom izveštaju UN objavljenom danas na sto strana koji predstavlja analizu događaja koji su prethodili ubistvu i okolnosti u kojima je Kašogi izgubio život prošlog oktobra, specijalna izvestiteljka UN Anjes Kalamar navodi da je smrt novinara bila „planirani zločin“.

„Zaključeno je da je Kašogi bio žrtva planirane odmazde s predumišljajem, ubistva za koje je odgovorna država Saudijska Arabija“, navela je Kalamar.

Anjes Kalamar je ranije rekla da je UN imao pristup delu „jezivog audio materijala“ o smrti novinara koji je dobijen od turske obaveštajne agencije, odnosno snimaka razgovora iz saudijskog konzulata u Istanulu gde je Kašogi ubijen, a novi izveštaj predstavlja poslednje njegove trenutke i suočavanje sa saudijskim zvaničnicima od kojih je jedan novinaru rekao: „Dolazimo po tebe.“

Kada je Kašogi odbio da sarađuje usledila je borba, sudeći po snimcima. U izveštaju UN navodi se da audio materijal ukazuje na veliku verovatnoću da je Kašogiu ubrizgan sedativ, a da je onda ugušen plastičnom kesom.

Ovaj izveštaj, piše Gardijan, predstavlja dodatni pritisak na princa Mohameda bin Salmana da konačno kaže sve što zna o Kašogijevom ubistvu, iako Saudijska Arabija uporno tvrdi da naslednik prestola ne zna ništa o ovom slučaju.

U izveštaju se navodi da je reč o kredibilnim dokazima, da istrage koje su sprovele Saudijska Arabija i Turska nisu bile u skladu sa međunarodnim standardima, da je Saudijska Arabija vodila istragu koja opstruiše pravdu, zatim se zahteva obustava suđenja 11 osumnjičenih u Saudijskoj Arabiji zbog nedostatka kredibilnosti, ali i da je Kašogijevo ubistvo pokazatelj ranjivosti disidenata i rizika sa kojima se oni suočavaju.

Dodaje se i da Saudijska Arabija ne samo da nije prihvatila odgovornost za smrt novinara, već nije ponudila ni izvinjenje Kašogijevoj porodici, prijateljima i kolegama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.