Preminuo Žist Žaken, reditelj kultnog erotskog filma „Emanuela“

0

Francuski reditelj i fotograf Žist Žaken (Just Jaeckin), koji je režirao kultni erotski film “Emanuela” (Emmanuelle), umro je u 83. godini, rekla je agenciji AFP portparolka porodice.

„Žaken, široj javnosti najpoznatiji kao reditelj filma ‘Emanuela’ sa Silvijom Kristel u glavnoj ulozi, umro je 6. septembra u Bretanji nakon duge bolesti u 83. godini (…) Umro je u krugu porodice, supruge Ane, vajarke, i ćerke Julije, fotografkinje“, navodi se u izjavi njegovog agenta.

„Emanuelu“ mnogi smatraju socijalnim fenomenom. Film koji govori o seksualnim avanturama mlade žene u Aziji požnjeo je veliki međunarodni uspeh, od Japana do Sjedinjenih Država.

U bioskopima širom sveta pogledalo ga je nekoliko desetina miliona gledalaca, a uzmu li se u obzir ostali mediji i platforme, i puno više.

Najveću gledanost u Francuskoj je imao godine 1974, kada je evidentirano gotovo devet miliona gledanja. Na repertoaru bioskopa na pariskim Jelisejskim poljima zadržao se punih 13 godina.

Film je i danas dostupan gledaocima. Može se pogledati na platformi Amazon, a 2020. bio je dostupan neko vreme i korisnicima Netfliksa.

I dalje se ne preporučuje mlađima od 16 godina, premda ga neki svrstavaju u kategoriju „romantičnih“ filmova.

„Emanuela“ je adaptacija istoimenog erotskog bestselera koji je napisala Emanuel Arsan 1959. godine.

Producent Iv Ruse-Roar je, želeći da projekat poveriti nekom mladom reditelju kontaktirao fotografa Žakena, koji se sa oduševljenjem prihvatio režije i snimanja igranog filma.

Potom se Žaken prihvatio režije erotske drame pod nazivom „Priča o O“, a nakon toga, ponovno sa Silvijom Kristel u glavnoj ulozi, i „Ljubavnika Lejdi Čaterli“ po romanu D. H. Lorensa.

Ali, filmski je uspeh, tvrde oni koji su ga poznavali, stavio u drugi plan ostale Žakenove talente. Bio je sjajan fotograf, marketinški stručnjak i vajar.

Rođen je 1940. u Višiju, a u Parizu je, zajedno sa suprugom vodio umetničku galeriju u kojoj su izlagali slike i skulpture, uključujući i vlastite.