Šef italijanske mafije Mateo Mesina Denaro, koji je uhapšen u januaru nakon što je proveo 30 godina u bekstvu, preminuo je, izvestila je u ponedeljak novinska agencija ANSA, prenosi N1.

Mesina Denaro (61) bolovao je od raka debelog creva u trenutku hapšenja.

Pošto mu se stanje pogoršalo poslednjih nedelja, prebačen je u bolnicu iz zatvora s najvećom bezbednošću u centralnoj Italiji.

Denaro nije tražio agresivan medicinski tretman, izvestila je ANSA, dodajući da su lekari prestali da mu daju hranu nakon što je proglašeno da je u ireverzibilnoj komi.

Upravo je odluka da započne s lečenjem rezultirala njegovim hapšenjem nakon poseta klinici u glavnom gradu Sicilije, Palermu.

Nakon hapšenja, Denaro je osuđen na doživotni zatvor šest puta zaredom i zatvoren u strogo čuvanom zatvoru u L’Aquili gde je, prema dostupnim informacijama, nastavio lečenje.

Poznat po nadimku Diabolik, imenu zločinca i protagonista poznatoga talijanskog stripa kojega je i sam obožavatelj, Matteo Messina Denaro bio je dugogodišnji šef Cose Nostre u zapadnoj sicilijanskoj pokrajini Trapani, premda je njegova moć sezala do Palerma.

Bio je nemilosrdni ubica i poslednji predstavnik „stare garde“ Koza nostre.

Godine 1992. bio je deo grupe mafijaša koje je tadašnji mafijaški šef Salvatore Rina (1930-2017) poslao u Rim da ubiju sudiju Đovanija Falkonea, poznatog borca protiv mafije. To im je uspelo u bombaškom napadu 23. maja blizu Palerma.

Mateo Mesina Denaro nestao je u leto 1993. i postao najtraženija osoba u Italiji. U godinama koje su usledile intenzivno se za njim tragalo.

Na kraju je ustanovljeno da je boravio nedaleko od svoga rodnog grada Kastelvetrana na zapadnoj Siciliji. Dugogodišnjim prisluškivanjem članova njegove porodice i prijatelja, policija je na kraju došla do Denara i uhapsila ga u privatnoj klinici u Palermu gde je došao na redovni lekarski pregled.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.