Umor prvi simptom: U Srbiji 1.200 ljudi godišnje oboli od limfoma

  0
  Foto: Profimedia

  (Beta) – Udruženje pacijenata obolelih od limfoma “Lipa” obeležilo je danas Dan borbe protiv karcinoma krvi, navodeći da se u Srbiji ta bolest svake godine dijagnostikuje kod 1.200 pacijenata.

  Predsednica udruženja “Lipa” Maja Kocić rekla je da je limfom medju prvih 10 najučestalijih maligniteta i u svetu i u Srbiji, kao i najčešći hematološki kancer.

  “Limfom je teška i komplikovana maligna bolest limfocita i može se javiti u bilo kojoj životnoj dobi. To je takodje najčešći kancer koji se javlja kod tinejdžera”, istakla je Kocić.

  Prema njenim rečima, pacijenti kasne sa odlaskom kod lekara, jer taj karcinom ima nespecifične simptome, koji mogu biti i simptomi manje ozbiljnih stanja, kao što su bezbolni uvećani limfni čvorovi, najčešće na vratu ili ispod pazuha, te neobjašnjivi gubitak težine, ili groznica.

  Na konferenciji za novinare udruženje je predstavilo i rezulate izveštaja koji su dostavili pacijenti i njihovi negovatelji, a koji pokazuje kakav je kvalitet života i lečenja pacijenata sa limfomom i hroničnom limfocitnom leukemijom (HLL) u Srbiji.

  Istraživanje je pokazalo je više od 60 odsto ispitanika reklo da je umor prvi simptom koji su osetili kada je ova bolest u pitanju, a skoro 70 odsto njih se javilo lekaru tek dva meseca nakon inicijalnih simptoma.

  U izveštaju se navodi da je manje od polovine pacijenata u prvih mesec dana od dijagnostikovanja bolesti, krenulo sa primenom terapije, a da se kao najčešći neželjeni efekat lečenja javlja opadanje kose, mučnina i povraćanje.

  Jedan od glavnih problema sa kojim se suočavaju pacijenti je nedostatak informacija o bolesti, pokazalo je istraživanje, pa je tako 54 odsto ispitanika navelo da im nije dato dovoljno informacija kada im je saopštena dijagnoza, a 52 procenta ispitanih je kazalo da im je trebalo više informacija o terapijskim modalitetima koji će se primenjivati u njihovom slučaju.

  Direktor klinike za hematologiju UKCS Darko Antić kazao je da su pacijenti i tokom pandemije mogli da stupe u kontakt sa svojim lekarom, kao i da sprovede svoje redovne kontrole i terapiju.