Zavisnost od šećera poprima razmere globalne epidemije, smatraju stručnjaci. Ljudsko telo nije programirano za unos velike količine šećera i masnoća. Te namirnice, osim što štete, vremenom postanu nešto što telo traži i to u sve većim količinama, prenosi N1.

Prosečan čovek iz zemalja zapadnog sveta za godinu pojede između 60 i 70 kilograma rafinisanog šećera, a tokom života oko pet tona.

Rezultati prikupljeni testiranjem na životinjama pokazuju da nakon unosa velikih količina šećera dolazi do promena u mozgu koje su vrlo slične onima koje se javljaju nakon konzumiranja droga.

Znakovi zavisnosti od šećera

Osećaj umora nakon jela

Dok šećer daje privremeni osećaj energije, nuspojava procesa je velik pad šećera koji rezultira osećajem umora. Ljudi koji ne unose prekomerne količine slatkog nemaju tolike skokove nivoa šećera u krvi.

Promene raspoloženja i sklonost depresiji

Ove promene povezuju se sa posledicama zavisnosti od šećera, koja nas čini razdražljivima ako je telu uskraćeno ono na šta smo ga navikli da mu je potrebno.

Nadutost

Zadržavanje gasova i probavne smetnje nisu samo posledica unosa premalo biljnih vlakana, već i preteranog unosa šećera koji može da dovede do bolova nakon jela i očigledne nadutosti trbuha zbog opterećenja koje njegovo varenje prouzrokuje.

Višak kilograma naročito u predelu trbuha

Gomilanje kilograma u specifičnoj zoni, odnosno na trbuhu, posledica je unosa previše šećera, što nije nužno posledica samo šećera u dezertima, već i šećera u gaziranim pićima, pecivima, testenini i brzoj hrani.

Eksperimentalno lečenje zavisnosti od šećera kod životinja

U istraživanju koje je sproveo Karlo Kolantuoni i njegove kolege sa Univerziteta Prinston, pokazalo se da su miševi koji su razvili zavisnost od šećera posle prolazili kroz fazu odvikavanja. Korišćene metode za odvikavanje prouzrokovale su fizičke tegobe kakve se javljaju i prilikom odvikavanja od narkotika.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.