Umetnički karavan “Evropa je ovde” povodom Dana Evrope: “Danas je rođena EU, datum slavimo i u Beogradu i širom sveta…”

0
(BETAPHOTO/EMIL VAS/EV)

(Beta) – Umetnički karavan “Evropa je ovde”, koji je pripremila Delegacija Evropske unije (EU) u saradnji s DAH teatrom, predstavljen je u Beogradu danas 9. maja, na Dan Evrope, a do 30. maja posetiće još 10 gradova Srbije.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je povodom Dana Evrope organizovan niz manifestacija u Srbiji, koje su počele zvaničnim prijemom sinoć u Skupštini grada.

“Danas je stvarno divan dan, 9. maj dan kada je rođena Evropska unija onakvu kakvu je poznajemo. Ovaj dan slavimo ovde u Beogradu, ali i širom sveta,” rekao je Fabrici novinarima i okupljenim građanima.

Umetnički karavan predstaviće intereaktivnu izložbu sa brojnim tematskim segmentima koji pričaju priče iz Srbije i iz EU.

“Karavan počinje ovde u prestonici Srbije a tokom čitavog meseca maja proputovaće 10 gradova u Srbiji u kojima ćemo realizovati brojne  aktivnosti, te vas pozivam da uživate da se povezujete, da pomognete da ispričamo sve ove divne priče koje će pomoći Srbiji da postane deo jedne šire porodice porodice EU”, rekao je Fabrici.

Kao primer iz Srbije naveo je priču o 200 doktora čije zaposlenje je omogućeno sredstivima EU upravo radi borbe protiv kovida, zatim podršku EU Vrhovnom sudu u tome da se reši više od milion nerešenih slučajeva, a iz vizure umetnika prikazana je pomoć zdravstvu, iskustvo poljoprivrednika, odnosno brojne priče koje Srbija može da ispriča EU.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić zahvalio je ambasadoru na svemu dobrom što EU radi za Srbiji i za Beograd.

“Evropska unija je značajan partner i Srbije i Beograda i samo podatak da je uložila četiri milijarde evra nepovratnih sredstava dovoljno govori o tom dobrom partnerskom odnosu”, rekao je Radojičić.

Gradonačelnik je ukazao na značajne projekte koji se rade pomoću kredita evropskih banaka, kao što su nova dečja klinika, kanalizacija na levoj obali Dunava, ili rehabilitacija četiri značajna objekta u Beogradu.

“Zahvaljujem i ambasadoru EU i ambasadorima ostalih zemalja koji pomažu na putu Srbije ka Evropskoj uniji”, rekao je Radojičić i dodao da su značajni projekti umetničkog karavana, gde se vidi kako se dobro sarađuje sa EU.

Radojičić je pozvao građane da učestvuju u karavanu koji će obići još deset gradova Srbije.