„Holivud jednostvano nije znao šta da radi sa Donaldon Saterlendom“, glasi naslov jednog teksta. Nije bio klasični „slatki“ glumac, poput Vorena Bitija ili Robert Redforda. Nije bio ni za neke grubllje uloge koje su tumačili Robert De Niro ili Al Paćino. Njegova karijera ogleda se u skoro 200 odigranih uloga, potpuno specifičnih i ekscentričnih. Ma koliko „čudno“ izgledale bile su uverljive do poslednje spuštene klape.

„Donald Saterlend imao je sposobnost da šarmira i uznemiri, da vas uveri u dobrotu lika ali i da vas natera da ga potpuno zamrzite. Taj njegov talenat prožima se kroz mnogobrojne uloge, od potpuno opuštenog hirurga na bojnom polju u filmu M*A*S*H, preko nemilosrdnog nacističkog špijuna u Eye of the Needle, do brižnog oca u Ordinary People i fašiste u 1900„, opisao je TNYT kamelonski način menjanja uloga Donalda Saterlenda.

Vrlo svestan svog izgleda, „izduženog lica, pomalo spuštenih plavih očiju, naglašenih i isturenih ušiju, blagog pogleda i ozbiljne visine“, bio je svestan i činjenice da nikada neće biti prvi odabir nekog „srcelomca“. I sam se često prisećao da je, dok je odrastao u istočnoj Kanadi, jednom pitao svoju majku da li dobro izgleda, a ona mu je odgovorila: „Ne, ali tvoje lice ima karakter.“

Zbog svog izgleda jednom je bio i odbijen za ulogu. „Ova uloga zahteva nekog ko liči na „boy next door“ lika. A ti tako ne izgledaš“, bio je odgovor jednog producenta i ne tako suptilno odbijanje da Saterlend odigra tu ulogu.

„nedostajećeš mi“

Čovek koji je za svoju karijeru dobio više od 200 priznanja, nažalost bez Oskara, koji je osvojio mnoge ne zbog svog „slatkog“ izgleda već zbog svog talenta, i koji je odigrao skoro onoliko ulogo koliko je i nagrada primio preminuo je u 88. godini.

Njegov sin Kifer Saterlend, glumac, objavio je tužne vesti na društvenim mrežama.

„Teška srca vam saopštavam da je moj otac preminuo. Mislim da je jedan od najvažnijih glumaca u istoriji filma. Nije bežao od uloga, igrao je i dobre, i loše, i ružne. Voleo je ono što je radio i radio je ono što je voleo – više od toga ne može ni da se traži. Živeo je dobar život“, napisao je.

CAA, agencija za talente koja je predstavljala Saterlenda, takođe je napisala obaveštenje da je glumac  preminuo u bolnici nakon neodređene „duge bolesti“.

Mnogi glumci i reditelji , pa čak i predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden, koji su sarađivali sa Saterlendom oprostili su se poslednjom porukom preko svojih društvenih mreža. Među njima su Jane Fonda, Edgar Wright, Ron Howard, Rob Lowe, Matt Reevse… i Helen Mirren.

„Donald Saterlend bio je jedan od najpametnijih glumaca sa kojima sam ikada sarađivala. Voleo je da istražuje i imao je veliko znanje o raznim temama. Njegova inteligencija i empatija, kao i ozbiljnost pristupanju ulozi, ogledali su se u njegovoj izvanrednoj profesionalnoj glumačkoj karijeri. Zbog toga je postao glumačka legenda. Bio mi je kolega, kasnije i prijatelj. Nedostojaće mi“, napisala je Mirren.

karijera duga šest decenija

Njegovu sposobnost da bude ljubazan u jednoj ulozi, preteći u drugoj i čudan u trećoj iskoristili su reditelji Federiko Felini, Robert Altman, Bernardo Bertoluči i Oliver Stoun.

„Za mene je rad sa ovim sjajnim momcima bio kao da sam se zaljubio“, govorio je Saterlend o saradnji sa spomenutim rediteljima. „Bio sam njihov ljubavnik, bio sam voljen.“

Za Plejboj magazin je 1981. godine rekao da je suština glume „predati se volji režisera“. Toliko je cenio određene reditelje da je svoja četiri sina nazvao po njima.

Film koji ga je stavio na mapu javnosti bio je “The Dirty Dozen” (Dnavaest žigosanih). Radnja filma odigrava se tokom Drugog svetskog rata. Njegov lik gotovo da nije imao replike sve dok mu nije rečeno da preuzme ulogu drugog glumca.

„Ti sa velikim ušima – ti to uradi!“ prisetio se u jednom intervjuu kako je režiser Robert Oldrič vikao na njega. „Nije čak znao ni moje ime.“

Onda ga je Holivud još više zavoleo ulogom u ratnoj komediji o Korejskom ratu, Meš, u kojem je igrao sarkastičnog vojnog hirurga Hokaja Pirsa.

Klut (Klute), Kelijevi heroji (Kelly’s Heroes) i Ne okreći se (Don’t Look Now) su samo još neki od više od 200 filmova i televizijskih serija u kojima je Saterlend glumio.

Početkom 70tih je zajedno sa Jane Fondom i drugim glumcima u glumačkoj trupi pod nazivom F.T.A. obilazio vojne gradove u kojima su izvodili satirične skečeve protiv Vijetnamskog rata.

Iako se često izjašnjavao jao levičarskog političkog opredeljenja, za Plejboj je jednom prilikom rekao: „Nisam voleo da radim bilo šta što ima veze sa politikom u Sjedinjenim Državama jer sam, ipak, Kanađanin. Ali pošto je Kanada učestvovala u ratu, smatrao da na to ipak imam pravo“.

I poslednjih godina nastavljo je da radi ono što voli i što ume. Mlađa publika upoznala ga je kroz uloge u „Igrama gladi“, zatim zajedno sa Bredom Pitom u svemirskoj drami „Ad Astra“ (2019) i kao naslovni lik u Horor film inspirisan Stivenom Kingom „Mr. Hariganov telefon” (2022).

Holivud nije tačno znao šta da radi sa Donaldom Saterlendom, pa su uradili sve sa njim.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.