Takozvana histotripsija je postupak kod kojeg se ultrazvučni talasi ciljano usmeravaju na tumor jetre. To traje samo nekoliko milisekundi, ali je krajnje intenzivno. Cilj su mikromehurići koji se nalaze u svakom tkivu, pa i u tkivu tumora. Kada ih pogodi ultrazvučni talas, oni se povećavaju. A kada dostignu određeni volumen, pucaju i uništavaju ćelije tumora. Nakon toga ostaje tekuća masa koju imuni sistem otprema tokom idućih sedmica, piše DW.

Lekari mogu uživo da posmatraju ponašanje mehurića koristeći dijagnostički ultrazvuk kakav se primenjuje kod pregleda trudnica. Primena histotripsije još uvek je ograničena samo na rak jetre.

Tom metodom se ne uništava zdravo tkivo, jer je ultrazvuk snažno fokusiran na tumor. Nisu više potrebni operacija, hemoterapija ili zračenje. Poznato je da te metode lečenja veoma opterećuju organizam. Recimo, zračenje deluje na sve što se nalazi u telu na putu do tumora, pa dakle i na zdravo tkivo.

Postupak razvijen u SAD

Ovaj postupak razvijen je na američkom Univerzitetu Mičigen u okviru kliničke studije #HOPE4LIVER-Studie („Nada za jetru“). Na tamošnjem centru Rogel Cancer Center se od 2021. sprovode studije na ljudima. To je ugledni centar za lečenje obolelih od tumora. Na tom međunarodnom projektu sarađivala su i dva univerziteta iz Nemačke: Gradska klinika Braunšvajg i Univerzitetska klinika Magdeburg.

Tokom studije tretirani su pacijentkinje i pacijenti s primarnim i metastaziranim tumorima jetre, kod kojih su već bile iscrpljene sve mogućnosti konvencionalne terapije.

Rak jetre je posebno opasan

Rak jetre je jedan od deset vrsta zloćudnih tumora kod kojih su prognoze za lečenje loše i šanse za preživljavanje male. Samo oko 20 odsto obolelih nakon dijagnoze živi još pet godina.

Za pacijentkinje i pacijente histotripsija ne znači samo to da mogu da se leče bez opterećenja koja predstavljaju zračenje i hemoterapija, već i manje problema s nuspojavama lekova, a i oporavak je daleko kraći nego nakon operacije. Kako pokazuje studija, lečenje novom metodom je sve u svemu manje naporno za obolelog, ali je krajnje efikasno.

Histotripsija otvara nove mogućnosti

Čini se da je histotripsija efikasna i kod metastaza. U prvim studijama na pacovima imuni sistem je uz pomoć histotripsije nakon uništenja 50 do 75 odsto tumora jetre mogao da ukloni i ostatak ćelija zahvaćenih rakom. Kod više od 80 odsto životinja na kojima je testirana metoda, nije bilo znakova mogućih metastaza.

No, histotripsija ne otvara nove mogućnosti samo kod uništavanja tumora. Dve predkliničke studije sprovedene prošle godine na glodarima pokazale su da imuni sistem između ostalog uči i kako da prepozna ćelije raka kao pretnju i aktivira prirodni imuni odgovor na rak.

Histotripsija se još uvek nalazi u ranom stadijumu kliničke primene. U Nemačkoj je za sada dozvoljena samo u okviru naučnih studija. Ipak, naučnici procenjuju da bi to mogla da bude veoma dobra neinvanzivna metoda lečenja obolelih od raka jetre.

A nadaju se i da će se histotripsija razviti u terapiju koja će moći da se primenjuje kod svih tumora u čitavom telu, a ne samo na jetri, pa procenjuju da će se tako ubuduće lečiti i rak bubrega ili prostate.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.