“Ulazak u Kabul, odbegli predsednik, evakuacija, eksplozija”: Hronologija dešavanja u Avganistanu od dolaska talibana na vlast

0

(Beta) – Agencija Frans pres prenela je danas hronologiju dešavanja od 15. avgusta kada su talibani preuzeli vlast u Avganistanu.

15. avgust – Talibani su ušli u Kabul bez nailaženja na otpor avganistanskih snaga posle munjevite ofanzive započete u maju početkom povlačena snaga NATO-a i SAD.

Predsednik Ašraf Gani, koji je već napustio zemlju, priznaje da su “talibani pobedili”, objašnjavajući da je napustio Avganistan kako bi se izbeglo “krvoproliće”.

16. avgust – Hitno organizovanje evakuacije diplomata, stranaca i Avganistanaca. Ljudi jure na aerodrom u Kabulu gde se stvaraju prizori potpune anarhije.

Vojni avioni širom sveta započinju hitnu evakuaciju pre roka od 31. avgusta koji su SAD odredile za povlačenje iz Avganistana.

Američki predsednik Džozef Bajden, na meti oštrih kritika, izjavio je da misija SAD u Avganistanu nikada nije bila gradnja demokratije, već sprečavanje “terorističkih napada na američkom tlu”.

17. avgust – Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer ocenjuje da slike sa aerodroma u Kabulu predstavljaju “sramotu za Zapad”.

Rusija, pozivajući na međuavganistanski dijalog, smatra da talibani šalju pozitivne signale. Kina je naznačila da želi da održi “prijateljske odnose” sa talibanima.

18. avgust – Brisel i Vašington izražavaju duboku zabrinutost zbog položaja žena u deklaraciji koju je potpisalo 18 zemalja.

Britanski premijer Boris Džonson upozorava da će se talibanima “suditi po delima, a ne po rečima”.

Talibani, navodeći da se neće “osvetiti” svojim protivnicima, proglašavaju opštu amnestiju za sve zvaničnike avganistanske vlade i vojske.

Međutim, u poverljivom izveštaju UN-a navodi se da su talibani pojačali potragu za ljudima koji su radili sa snagama SAD i NATO-a, uz “ciljane posete od vrata do vrata” pojedincima koje žele da uhapse.

21. avgust – Jedan od osnivača talibanskog pokreta Abdul Gani Baradar stiže u Kabul. Talibani navode da rade na formiranju “inkluzivne vlade”.

Ambasada SAD u Avganistanu traži od američkih državljana da izbegavaju putovanje na aerodrom u Kabulu zbog “potencijalnih bezbednosnih pretnji”.

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel ocenjuje da je nemoguće evakuisati sve avganistanske saradnike do 31. avgusta.

22. avgust – Talibani pokreću ofanzivu u dolini Pandžšir gde se nalaze protivnici talibana, na čelu sa Ahmadom Masudom, sinom poznatog komandanta Ahmeda Šaha Masuda, kojeg su 2001. godine ubili pripadnici Al Kaide.

Talibani ubrzo saopštavaju da su opkolili dolinu, ali dodaju da se zalažu za pregovore sa Masudovom grupom.

23. avgust – Talibani upozoravaju da je 31. avgust rok za napuštanje stranih snaga, dok neke zemlje navode da neće moći do tog datuma da evakuišu sve koji žele da napuste Avganistan.

24. avgust – Bajden odbacuje ideju o produžavanju američkog vojnog prisustva posle 31. avgusta, navodeći da postoji ozbiljan i rastući rizik od terorističkog napada.

25. avgust – Šef američke diplomatije Entoni Blinken rekao je da su se talibani obavezali da će dozvoliti odlazak Amerikanaca i Avganistana posle 31. avgusta.

26. avgust – Dvostruki samoubilački napad kod aerodrouma u Kabulu u kojem je ubijeno nekoliko desetina ljudi, među kojima američki vonici.

Odgovornost za napad preuzimaju džihadisti Islamske države, a napad su osudili talibani i mnoge zemlje Zapada, kao i Kina i Rusija.

27. avgust – Mnoge zemlje su završile evakuaciju građana sa aerodroma u Kabulu. Prema navodima SAD, evakuisano je više od 100.000 stranaca i Avganistanaca.