Joško Piteša, menadžer operacija kompanije IMMOFINANZ u Srbiji, Sloveniji i Hrvatskoj o ulaganjima IMMOFINANZ-a

Nedavno je IMMOFINANZ proslavio četiri godine poslovanja u Srbiji. Kako biste ocenili dosadašnje rezultate IMMOFINANZ-a u našoj zemlji?

Kada smo 2015. godine došli u Srbiju, planirana investicija IMMOFINANZ-a iznosila je 60 miliona evra. Na otvaranju našeg 10. STOP SHOP ritejl parka u Srbiji, u Sremskoj Mitrovici, u avgustu ove godine, saopštili smo da je naša investicija porasla na skoro 112 miliona evra. Od dolaska STOP SHOP ritejl parkova u zemlju, obezbedili smo ukupno 1.700 radnih mesta za građane Čačka, Niša, Valjeva, Lazarevca, Požarevca, Vršca, Sremske Mitrovice, kao i za stanovništvo Subotice, Borče i Smedereva, gde je kompanija izvršila akvizicije ritejl parkova. Svi ovi STOP SHOP ritejl parkovi u Srbiji imaju ukupnu površinu od 90,200 m2.

Kada je u pitanju naše poslovanje u regionu, akvizicije u Sloveniji i Hrvatskoj otvorile su nove mogućnosti za IMMOFINANZ i ohrabrile nas da se dalje razvijamo u ovom rastućem sektoru. Zbog svega toga, veoma smo zadovoljni poslovanjem u Srbiji i regionu, zbog čega ćemo i u budućnosti nastojati da opravdamo poverenje naših kupaca.

Koje su glavne prednosti STOP SHOP ritejl parkova?

Koncept ritejl parkova idealan je za zemlje poput Srbije. Naš STOP SHOP je decentralizovan ritejl format namenjen gradovima koji imaju između 30.000 i 50.000 stanovnika. Sa našim STOP SHOP ritejl parkovima veoma smo blizu posetiocima – gotovo „iza ugla“! Mnogi više ne žele da putuju sat ili dva do sledećeg velikog šoping centra. Umesto toga, posećuju naše STOP SHOP ritejl parkove, i to je razlog naše dobre stope rasta. Takođe, STOP SHOP ritejl parkovi nude sjajno šoping iskustvo po povoljnim cenama u odnosu na kvalitet, što predstavlja dodatnu vrednost za lokalnu zajednicu.

Ritejl parkovi su objekti građeni na prizemnom nivou, bez podruma i spratova, sa odvojenim objektima okupljenim u jednu celinu. Naši STOP SHOP ritejl parkovi izgrađeni su kao multifunkcionalna destinacija, a dizajnerska rešenja prilagođena su animaciji i zabavi kupaca tokom kupovine.

Sa druge strane, STOP SHOP ritejl parkovi predstavljaju šansu za zakupce da se prošire na tržištu. Naime, naš decentralizovan format omogućava im da se iz velikih šoping centara usmere ka manjim gradovima i, samim tim, novim kupcima.

Ko su zakupci u STOP SHOP objektima?

Ceo koncept STOP SHOP ritejl parkova dizajniran je kao destinacija koja posetiocima pruža različite aktivnosti i opcije. Oni tako predstavljaju miks zabave, sportskih aktivnosti, bioskopa, restorana i zelenih površina, kao i spoj različitih modnih brendova. Tipičan miks naših zakupaca uključuje brendove u oblasti mode, nameštaja, domaćinstva, hrane, elektronike, zdravlja, lepote i sporta.

Naši STOP SHOP objekti uključuju brendove poput C&A, H&M, New Yorker, Reserved, Deichmann, CCC, LEGEND, Planika, LC Waikiki, KIK Retail, Takko Fashion, DM, JYSK, Trefolino, Laguna i drugi. Kao što se može primetiti, nastojimo da kombinujemo domaće i strane brendove.

Kako prilagođavate vašu strategiju sredinama u kojima poslujete?

Uvek nastojimo da iskoristimo sve potencijale tržišta za razvoj STOP SHOP ritejl parkova i lokacije biramo van područja naše konkurencije. Takođe, kada smo kreirali STOP SHOP koncept, vodili smo računa o još jednoj stvari – u regionu Jugoistočne Evrope sve je koncentrisano u prestonicama, a stanovnici manjih gradova željni su različitih sadržaja. Zato smo želeli da globalne trendove donesemo na lokal.

Povoljne cene u našim objektima takođe su usklađene sa kupovnom moći stanovništva manjih gradova, te smo se fokusirali da im pružimo raznovrsnu kvalitetnu ponudu koju mogu da priušte. Ono što je takođe značajno za nas je to što stanovnici na ovim prostorima traže dodatne aktivnosti kako bi zajedno provodili svoje vreme, dok, na primer, u nekim zemljama Evropske unije, ljudi samo dolaze da kupe potrebne stvari i potom odlaze.

Iz svih ovih razloga važno je istražiti opšte okruženje gde planirate da zasnujete posao, kao i da upoznate svoje posetioce, njihovu kupovnu moć ali i njihove svakodnevne navike. Stalno smo u kontaktu sa našim posetiocima i uvek se trudimo da nadmašimo njihova očekivanja kroz šoping večeri, koncerte, besplatan internet, dečija igrališta, proširenu ponudu restorana i slično. Sve to garantuje sjajno iskustvo kupovine.

STOP SHOP nije jedini brend u portfoliju IMMOFINANZ-a. U koje brendove još ulažete?

IMMOFINANZ je komercijalna kompanija koja se bavi investiranjem i razvojem u oblasti nekretnina čije su aktivnosti fokusirane na maloprodajne i kancelarijske segmente u sedam glavnih regionalnih tržišta Evrope: Austriji, Nemačkoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Rumuniji i Poljskoj. Na srpskom tržištu poznati smo zahvaljujući brendu STOP SHOP, a u našem portfoliju imamo još dva brenda – šoping centre Vivo! i myhive poslovne prostore. Imamo ukupno 10 VIVO! tržnih centara u Poljskoj, Rumuniji, Češkoj i Slovačkoj. Ovi objekti dizajnirani su za gradove sa površinom od najmanje 200.000 stanovnika i nude širok miks zakupaca, kao i razne novine kada su u pitanju zabava i gastronomija.

U sektoru izgradnje poslovnih prostora fokusiramo se na prestonice glavnih zemalja kao što su Austrija, Poljska, Češka, Rumunija, Mađarska i Slovačka, kao i glavne poslovne centre u Nemačkoj. Naš međunarodni brend myhive nudi inovativne koncepte poslovnog prostora koji zadovoljavaju savremene potrebe, a karakteriše ih privlačan ambijent, dinamična atmosfera i laka dostupnost.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.