“Ukrajina neće ući u NATO u skorijoj budućnosti. Ne razumem Putinove uslove oko pitanja koje čak i nije na stolu”: Nemački kancelar o ukrajinskoj krizi

5
EPA-EFE/JOHN MACDOUGALL

“Neprihvatljivo je da se Evropa suočava sa ratom oko pitanja koje čak nije ni na dnevnom redu”, rekao je nemački kancelar Olaf Šolc, ističući da ruski predsednik Vladimir Putin nije imao razlog da veruje u tvrdnje da je ulazak Ukrajine u članstvo NATO izvestan, prenosi Gardijan.

Šolc je izjavio da ne razume zašto je Rusija odlučila da učini potencijalno članstvo Ukrajine u NATO-u pitanjem oko koga nema sporenja, pošto to pitanje nije ni „na čekanju“ niti na stolu.

„To se neće desiti sledeći put. To se neće dogoditi u bliskoj budućnosti. Putin to zna“, rekao je Šolc.

Međutim, nemački kancelar je istakao da Zapad mora da bude otvoren po pitanju ove činjenice, dok sa druge strane EU i NATO nikada ne bi mogli da odbace princip da njihove organizacije nisu zatvorene za nove potencijaln članice.

Osvrćući se na šanse da se nove članice pridruže NATO-u, on je predvideo “neće biti previše pokreta u budućnosti” ističući da su SAD u principu otvorene za nove članice, ali je rekao da je to za druge zemlje, osim Portorika, malo verovatno.

Šolc je u prošlosti imao problema sa nekim partnerima u NATO paktu, iskreno govoreći da su šanse Ukrajine da se pridruži NATO savezu male.

5 KOMENTARA

  1. Čovek bi morao biti stvarno ekstremno glup pa da ne prozre ovakvu naivnu retoriku. Bolje dotičnom odgovoriti kontra pitanjem odnosno da li onda možda razume da je jedna malena Kuba tolike godine pod sankcijama jer navodno ugrožava Američku imperiju i američke interese, kad već ne razume zašto Rusiji na pragu Rusije ne treba Ukrajina kao Američki privezak.

  2. Rusi nisu naivni traži potpis da Ukraina neće biti primljena u NATO treba garancija Evropa se pravi mutava,Evropa treba da ima svoju vojsku,Bez Amera i Engleza a nisu članice unije Ameri i Englez su u svetu mnogo zla načinili svetu posle drugog svetskog rata,Za svaku pomoć od njih dupo naplate,

  3. Он ко да би дао Донбас да се мирно реинтегпише у Украјину као некоћ АО Барања, Источна Славонија и Западни Срем, али под условом да се НАТО обавеже да се неће ширити даље на исток. Још да изрази жељу за мир у свету, па ко да се такмичи за мис. Надам се да је ово све погрешно и да то није то.

Comments are closed.