Ukida se policijski čas u Njujorku: “Policija se sinoć povukla…”

0
Beta - AP Photo/Wong Maye-E

Gradonačelnik Njujorka Bil de Balasio najavio je da će u tom gradu biti ukinut policijski čas uveden zbog nasilnih protesta koje je izazvalo ubistvo Afroamerikanca.

Policijski čas u Njujorku trajao je od 20 časova uveče, a plan je da se ukine u isto vreme kada grad krene sa prvom fazom otvaranja nakon pandemije koronavirusa.

“Juče i sinoć smo videli najbolje od našeg grada. Sutra ćemo preduzeti prvi veliki korak otvaranja ekonomije”, objavio je on na Tviteru i dodao da odluka na snagu stupa odmah.

Odluka o ukidanju je doneta nakon što se policija sinoć povukla nakon što je hiljade ljudi u vreme policijskog časa izašlo na ulice u znak protesta protiv policijske brutalnosti.

Više od dva sata nakon što je počeo policijski čas demonstranti su nastavili da šetaju u Menhetnu i Bruklinu. Policija je samo posmatrala demonstrante i nije reagovala u cilju sprovođenja policijskog časa.

Lokalni političari pozivali su da se policijski čas ukine jer dodatno stvara tenziju, ali je de Balasio ranije insistirao da mera ostane na snazi i za vikend.

(Beta)