Ujedinjeni protiv kovida: “Konovo priznanje je dokaz da Krizni štab nije dobro radio…”

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

(Beta) – Udruženje Ujedinjeni protiv kovida (UPK), koje prvenstveno čine zdravstveni radnici nezadovoljni radom Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa, ocenilo je danas da je “dokaz” da to telo nije dobro radilo, “priznanje” epidemiologa Predraga Kona da je u Štabu donosio odluke na osnovu netačnih informacija.

Iz udruženja su ocenili da epidemiolog koji donosi odluke na osnovu netačnih informacija “ne predstavlja ništa drugo nego opasnost po naciju”.

“Pomenuti doktor se usudio da odgovornost prebaci na informacioni sistem i to isti onaj sistem koji nam je ispred najviših zvaničnika Srbije svojevremeno hvaljen kao najbolji”, naveli su iz UPK.

Podsetili su na ranije izjave članova vladinog Kriznog štaba kako “čak i ako dođe do drugog talasa epidemije, on neće moći da bude jak kao što je bio prvi” ili one da “virus nije takvog intenziteta, te je oslabila mogućnost da izazove teške forme bolesti”.

“Posledice smo svi, nažalost, mogli da vidimo: veoma veliki broj obolelih te visoka stopa smrtnosti. Nažalost, ovakve posledice nisu bile iznenadjujuće s obzirom da su gradjani u svom postupanju samo slušali ono što su mogli da čuju od Kriznog štaba”, stoji u saopštenju.

Navodeći da je cilj UPK “isključivo zaštita života i zdravlja gradjana”, iz udruženja su najavili da će u “najkraćem vremenskom roku” dostaviti predloge Ministarstvu zdravlja vezane za Krizni štab kao i one u vezi sa aktuelnom epidemiološkom situacijom u Srbiji.

“Drugi naš cilj je da se ispitaju sve okolnosti dosadašnjeg rada takozvanog Kriznog štaba. Odgovarajuća radna grupa UPK već je počela sa radom na skretanju pažnje na činjenice, koje po našem dubokom uverenju, moraju dovesti do odgovornosti pojedinih članova Kriznog štaba”, piše u saopštenju.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je u utorak da je analizom podataka iz Gradskog zavoda Beograda za javno zdravlje utvrdio da je od marta do juna bilo triput više smrtnih slučajeva nego što je tada bilo zvanično objavljeno.

On je potom odgovornost za saopštavanje manjeg broja umrlih od posledica infekcije korona virusom u Srbiji prebacio na informatičare koji su po njegovim rečima, davali netačne podatke.

“Tvrdim, pod punom moralnom odgovornošću da Krizni štab u medicinskom delu nije mogao da ima druge podatke od onih koje je dobijao od informatičara. Ako neće to da se prihvati, ne želi se istina”, naveo je epidemiolog.