Uhapšeno dvoje ruskih državljana zbog ilegalnog ulaska na Kosovo

0
Profimedia

Kosovska policija uhapsila je dvoje ruskih državljana, muškarca i ženu zbog ilegalnog ulaska na Kosovo, saopšteno je danas.

Po navodima policije, oni su uhapšeni juče ujutro, u selu Šarpelj u opštini Leposavić, “u pograničnom pojasu” sa Srbijom.

Dežurni tužilac Osnovnog tužilaštva u Mitrovici Slobodan Bakić potvrdio je za Radio Slobodna Evropa da je za ruske državljane zatražio izricanje novčane kazne po hitnom postupku i da se odluka o tome očekuje do kraja dana.

Ruski državljani su, kako saznaje RSE, kosovskim vlastima rekli da su krenuli za Lukovsku banju na jugu Srbije, ispod Kopaonika u blizini prelaza Jarinje te da ih je navigacioni sistem doveo do administrativne linije sa Kosovom, gde su navodno i kosovskim vlastima priznali da nisu ni planirali da udju na Kosovo.

Ponovnim pokušajem da stignu do te banje ušli su na sporedni put gde ih je zatekla kosovska policijska patrola nakon čega su pritvoreni.

Tužilac Bakić izjavio je ranije za RSE da su državljani Rusije prvobitno pokušali da predju granični prelaz Jarinje kako bi ušli na Kosovo, ali da su vraćeni jer nisu imali vize.

Prema njegovim rečima, pritvoreni su Egor Igorević (Igor Krasikov) i Marina Vladimirovna Krasikova.

Odlukom tužioca njihov automobil je konfiskovan.

(Beta)