Na Kosovu dan žalosti: Vozač priznao da je “na trenutak zaspao”, problemi sa identifikacijom putnika posle saobraćajne nesreće kod Slavonskog Broda

1
Foto Screenshoot/Youtube

Predsednica Kosova Vjosa Osmani najavila je da je ponedeljak, 26. jul, proglasila danom žalosti, kako bi se odala počast gradjanima Kosova koji su poginuli u saobraćajnoj nesreći u Hrvatskoj u nedelju, objavili su tamošnji mediji.

Kako je saopšteno iz kosovskog predsedništva, ona je odlučila da prekine posetu ovoj zemlji i da se sutra vrati na Kosovo.

Deset osoba je poginulo, a 44 je povredjeno, u nesreći koja se jutros dogodila nedaleko od Slavonskog Broda, kada je autobus sleteo sa puta. 

Reč je o gradjanima iz dijaspore koji su se autobusom kompanije iz Djakovice, Deva Tours, uputili iz Frankfurta ka Prištini.

Hrvatska policija i tužilaštvo otvorili su istragu, saopštili su da se o uzrocima sletanja autobusa sa puta još uvek ne može govoriti, ali su potvrdili da je vozač, koji je priznao da je “na trenutak zaspao” za volanom, uhapšen.

Problemi u identifikaciji žrtava

Postoje određeni problemi u procesu identifikacije žrtava iz autobusa na sprat s Kosova koji je sleteo sa autoputa kod Slavonskog Broda, jer poginuli nisu uz sebe imali dokumente, ali i zbog toga što su neka tela u teškom stanju, saznaje N1 Zagreb od otpravnika poslova Prištine u Zagrebu.

Zamenik opštinskog državnog tužioca Slavko Pranjić obavio je uviđaj na mestu nesreće, javlja Dnevnik.hr.

“Prema do sada utvrđenim činjenicama, radi se o sletanju autobusa na travnatu bankinu. Autobus je saobraćao iz Frankfurta u Prištinu”, rekao je Pranjić.

On je naveo da je vozač autobusa u međuvremenu uhapšen i da se preduzimaju druge dokazne radnje za pokretanje krivičnog postupka. Dodao je da je vozač rekao da je na trenutak zaspao, ali da će to naknadno utvrđivati.

Podsetimo, ranije su hrvatski zvaničnici saopštili da je u autobusu bilo 69 osoba, od kojih su dva vozača. Drugi vozač je među deset poginulih.

Među teško povređenima je i jedno dete, a ukupno je bilo 15 maloletnika.

Kosovo: Predsednica najavljuje Dan žalosti, premijer otputovao u Slavonski Brod

(Beta) – Iz kabineta predsednice Kosova Vjose Osmani Sadriu najavljeno je da će ona povodom smrti 10 osoba i povredjivanja 40 u saobraćajnoj nesreći u blizini Slavonskog Broda u Hrvatskoj, proglasiti Dan žalosti na Kosovu.

Autobus agencije “Deva Turs”, kosovskih registarskih oznaka, na liniji Frankfurt – Priština skliznuo je sa puta na autoputu u blizini Slavonskog Broda u Hrvatskoj i tom prilikom devet putnika i jedan od vozača su poginuli, dok je prema hrvatskim medijima još osam osoba u teškom stanju.

Savetnik predsednice za medije Bekim Kupina potvrdio je da će predsednica u narednim danima proglasiti Dan žalosti, ne precizirajući datum.

“Uskoro ćete biti obavešteni o tačnom datumu”, rekao je Kupina.

Istovremeno iz Vlade Kosova je saopšteno da je premijer Aljbin Kurti otputovao u Hrvatsku.

“Premijer Aljbin Kurti otputovao je u Hrvatsku da poseti sunarodnike povredjene u tragičnoj nesreći jutros, koji se nalaze na lečenju u bolnici u Slavonskom Brodu”, kaže se u saopštenju.

Sa Kurtijem za Hrvatsku otputovali su i zamenik premijera i ministar spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala Švarc, ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečla, ministar zdravlja Arben Vitia i Bljerim Velja iz kabineta predsednice.

Navodi se i da su institucije Kosova od jutros u stalnom kontaktu sa hrvatskim vlastima koje su potvrdile da su preduzele sve neophodne mere za negu i lečenje svih putnika koji su povredjeni u toj nesreći.

“Vlada Kosova uspostavila je Štab za vanredne situacije kako bi koordinirala komunikaciju institucija Kosova i Hrvatske sa porodicama sunarodnika koji su putovali autobuskom linijom Frankfurt-Priština. Vlada Kosova deli tugu sa porodicama sunarodnika koji su izgubili život u tragičnoj nesreći. Uveravamo povredjene da ćemo ostati blizu njih dok se potpuno ne oporave”, navodi se u saopštenju kabineta premijera.

1 KOMENTAR

  1. Шта ће аутобус са путницима “народа Косова”, на ауто-путу Загреб – Београд ? Зашто се и даље дозвољава транзит, када Срби на Косово не могу ни да посете гробове својих мртвих, већ их враћају са некаквог прелаза ? ‘Ало министре, пробуди се.

Comments are closed.