Šarić saslušan u vili na Dedinju, pa prebačen u SBPOK, oglasio se MUP: “Velika međunarodna akcija, uhapšeno petoro osoba do sada”

0
EPA/ANDREJ CUKIC

U Beogradu je danas uhapšen Darko Šarić i posle saslušanja u vili na Dedinju prebačen u službu za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK), prenose mediji, a Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) ubrzo se oglasilo zvaničnim saopštenjem u kom se navodi da je osim Šarića uhapšeno još pet osoba, koje se sumnjiče da su članovi organizovane kriminalne grupe. Navodi se da je u pitanju međunaroda koordinsana akcija od strane EUROPOL-a i EUROJUST-a, a u kojoj su učešće uzele i policije Hrvatske i Srbije

„U Srbiji, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policije, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, Sektora unutrašnje kontrole, Policijske uprave za grad Beograd, SAJ i Žandarmerije u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i BIA, uhapsili su pet članova organizovane kriminalne grupe koja je delovala na teritoriji Republike Srbije, Evrope i Južne Amerike“, navodi MUP u saopštenju, a prenosi N1.

Osim Darka Šarića, za koga se sumnja da je organizator pomenute organizovane kriminalne grupe, i njegovog advokata Dejana Lazarevića, navodi se da su uhapšeni D. O, U. R. i D. M. Za ostalim članovima organizovane kriminalne grupe se intenzivno traga, dodaje se u saopštenju.

“Oni se terete da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, teško ubistvo, nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, izazivanje opšte opasnosti i zloupotreba službenog položaja. Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal”, takođe se navodi u saopštenju.

Kako se saznaje, reč je o potpuno novim krivičnim delima, a ne onima za koja je već optuživan, a Šarić bi trebalo da bude prebačen u Specijalni sud.

Šarić je uhapšen 2014. godine u zajedničkoj akciji državnih organa Srbije i Crne Gore, i prebačen u Beograd pošto je bio osumnjičen za krijumčarenje 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine. Šarić je zbog tog dela bio osuđen na 15 godina zatvora, kao organizator grupe.

Apelacioni sud u Beogradu mu je krajem prošle godine ukinuo pritvor i odredio kućni pritvor uz elektronski nadzor.  

Mediji prenose i da je pored Šarića među uhapšenima i Uroš Mišić, navijač Crvene zvezde koji je 2007. godine napao policajca u civilu tokom jedne fudbalske utakmice i pokušao da mu ugura baklju u usta.