Ugašen list Epl dejli, simbol prodemokratskog pokreta u Hongkongu: Kako je 26 godina “izbrisano” za nedelju dana…

0

Epl dejli, hongkonški prodemokratski list koji je bio na meti policijske akcije nacionalne bezbednosti prošle nedelje, ugasiće se u toku predstojeće nedelje, a svoje poslednje izdanje štampaće u četvrtak, najavio je odbor kompanije, a prenosi Gardijan.

List i njegov osnivač Džimi Laj postali su simboli prodemokratskog pokreta i trn u oku hongkonškoj vladi i policiji, piše britanski list.

Prošle nedelje policija je uhapsila pet rukovodilaca, uključujući glavnog urednika Rajana Loa i izvršnog direktora Čeng Kim-Haga, koji su kasnije optuženu za “udruživanje sa stranim ili spoljnim snagama u cilju ugrožavanja nacionalne bezbednosti”.

Stotine policajaca pretreslo je redakciju, zaplenivši novinarske materijale.

Optužbe su se odnosile na desetine neodređenih članaka za koje je policija tvrdila da pozivaju na strane sankcije protiv vlada Hongkonga i Kine. Policija je zamrznula imovinu tri kompanije koje su povezane sa novinama, u vrednosti većoj od 1,7 miliona evra, i zaključala račune na kojima je bilo raspoloživo ukupno više od 500 miliona američkih dolara.

U ponedeljak je kompanija saopštila da bez oslobađanja sredstava neće biti u mogućnosti da isplati osoblje i operativne troškove i da će biti prisiljena da zatvori list.

Konačna odluka se očekivala tek u petak, ali je obelodanjena dva dana ranije nakon hapšenja glavnog urednika lista, takođe prema zakonu o nacionalnoj bezbednosti.

„Kompanija se zahvaljuje našim čitaocima na lojalnoj podršci, a našim novinarima, osoblju i oglašivačima na njihovoj posvećenosti tokom proteklih 26 godina”, saopšteno je iz kompanije.

Politička atmosfera u Hongkongu, bivšoj britanskoj koloniji, znatno je pogoršana posle gušenja demokratskog pokreta koji je 2019. godine masovno mobilisao stanovništvo na ulice protestujući zbog uticaja centralnih vlasti u Pekingu.

Vlasti su potom usvojile zakon o nacionalnoj bezbednosti u kojem se navodi da samo “patriote” mogu da vladaju u Hongkongu.

Zakon, koji predviđa i doživotnu kaznu, odnosi se na krivična dela vezana za secesiju, subverziju, terorizam, ali zbog nekih neodređenih formulacija vlasti ga koriste i za kažnjavanje disidenata.

Do sada je više od 100 ljudi uhapšeno pod zakonom o bezbednosti uključujući i Laja.