Udruženje radnika na internetu: “Novi predlog Vlade ugrožava život velikog broja frilensera”

0

(Beta) – Udruženje radnika na internetu (frilenseri) ocenilo je danas da je novi predlog Vlade o isplati poreskog duga gori od onog koji im je prvo ponuđen u februaru jer ih stavlja u vrlo nepovoljan položaj zbog kog bi mnogi morali da prestanu da rade.

“Ovaj predlog Vlade ugrožava život velikog broja frilensera jer su njihova dugovanja do dvadeset puta veća od ostvarenih primanja i da ne zaboravimo, na tekuće poreske obaveze odlazi još pola prihoda svaki put kada se on ostvari i tako celu narednu deceniju”, ističe se u saopštenju Udruženja radnika na internetu.

Poreska Uprava je, krajem prošle godine, nakon kontrole dostavila rešenja o naplati poreza za prethodnih pet godina iako nije postojao precizan zakon za tu kategoriju radnika, a zatim je u pregovorima ponudila da se otpiše kamata, prizna veći procenat troškova i uvede neoporezivi deo od 32.000 mesečno, a dug plati u roku od deset godina.

Udruženje radnika na internetu je odbacilo takav predlog, ali je drugo udruženje, Udruženje frilensera i preduzetnika spremno da ga prihvati. 

Udruženje radnika na internetu je ocenilo da im Vlada ne čini nikakav ustupak iako je to tako predstavila jer priznavanje normiranih troškova u visini od 43 procenta, kao i uvođenje neoporezivog dela, odnosno minimuma neophodnog za život jesu zakonska obaveza.

“Zato mi, radnici na internetu kažemo ne. Ne pristajemo na dužničko ropstvo i nastavljamo sa borbom za svoju egzistenciju”, navodi se u saopštenju. 

Istakli su da Vlada uporno izostavlja da govori o tekućem poreskom opterećenju, koje je najveći problem za frilensere koji donosi predlog zakona usvojen 1. aprila.

“Od 1. oktobra ove godine svaki frilenser će prvo morati da plaća obaveze na novac koji mesečno zaradi, dok se očekuje da istovremeno plati stari dug”, navelo je Udruženje radnika na internetu. 

Dodaje se da bi takav model poreskog opterećenja oduzeo čak 56 procenata prihoda.

“Ono što bi ovaj predlog učinilo pravednijim jeste otpis ionako upitnih doprinosa za unazad jer bi se tako svima u jednakom procentu smanjio dug”, rekli su oni.

Zabrinjavajuće je, ističu, što poresko opterećenje progresivno skače s rastom plate, jer gotovo da nema nikakvih poreskih olakšica predviđenih za period od 1. oktobra 2021. godine. 

Naplata poreskih dugova, kako se navodi, uskoro prelazi u ruke javnih izvršitelja, pa mnogi neće moći da izađu iz dužničkog ropstva. 

“Predlog Vlade za rešenje statusa frilensera ukazuje na očiglednu nameru da oni kao kategorija nadalje ne postoje, jer ne postoji namera da se uredi njihov zakonski status. Cilj Vlade je da svi frilenseri postanu preduzetnici”, navodi se u saopštenju Udruženja radnika na internertu.