Udruženje pedijatara preporučilo vakcinaciju dece od 12 godina Fajzerovom vakcinom

0

(Beta) – Udruženje pedijatara Srbije saopštilo je danas da preporučuje vakcinaciju protiv korona virusa dece starije od 12 godina, imajući u vidu da novi podaci u vezi sa mutiranim sojem virusa pokazuju veću učestalost oboljevanja dece i mladjih nego do sada, kao i nešto težu kliničku sliku u toj populaciji i lakše i brže prenošenje na starije.

“Vakcinaciju treba sprovesti što pre kako bi se sprečilo masovno oboljevanje u ovoj, ali i drugim starosnim grupama, sprečili teži oblici bolesti i omogućilo normalno školovanje na jesen. Prema svim dosadašnjim ispitivanjima vakcina koja se preporučuje za ovu populaciju je Fajzer biontek jer je bezbedna, sa veoma malim brojem nuspojava, uz postignuti procenat zaštite veći nego kod starijih (preko 95 odsto)”, navodi se.

Udruženje pedijatara Srbije navodi da se to posebno odnosi na ugrožene kategorije, odnosno decu koja su zbog osnovne hronične bolesti, uključujući dijabetičare i gojaznu decu, u riziku za teške oblike korone.

“U vreme zabrinjavajuće rasprostranjenog nepoverenja u vakcinaciju, udruženje podseća na značaj ove efikasne, jednostavne i bezbedne procedure kojom su sačuvani milioni života, pre svega dece, od opasnih zaraznih bolesti poput morbila, dečije paralize, velikih boginja i drugih. Zahvaljujući imunizaciji, danas su gotovo eliminisane bolesti koje su nekada bile ozbiljna javno – zdravstvena pretnja i nema sumnje da je masovna vakcinacija efikasan odgovor i u borbi protiv infekcije Covid 19”, dodaje se.