Pacijenti oboleli od melanoma trebalo bi da do kraja godine dobiju modernu terapiju za braf pozitivne pacijente, a to su oni koji imaju metastaze, kaže predsednik Udruženja pacijenata obolelih od melanoma (UPOOM) Savo Pilipović.

 –  Pomak u odnosu na period od pre šest meseci jeste taj da je i braf pozitivnim pacijentima u Srbiji sada dostupna imunoterapija. Ostalo je još da se do kraja godine reši pitanje kombo terapije za biraf pacijente, gde bi oni trebalo da dobijaju dva inhibitora. Njima je, nažalost, sada dostupna samo monoterapija koja uključuje jedan inhibitor, a koja je veoma bolna i teška, sa mnogim nus pojavama koji život čine nesnosnim. Kada se leče sa dva inhibitora period preživljavanja je duži, a nus pojava značajno manje, pa je samim tim i kvalitet života ovih pacijenata mnogo bolji – ističe Savo Pilipović.

Prema njegovim rečima Udruženje pacijenata obolelih od melanoma sada ima kvalitetniji odnos sa Ministarstvom zdravlja i Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje (RFZO) – što je rezultiralo i boljim položajem pacijenata sa melanomom.

– Mi sada imamo partnerski odnos. Oni razumeju nas, mi razumemo njih i čvrsto verujem da će pitanje kombo terapije biti rešeno do kraja godine, kao što nam je i obećano – kaže Pilipović.

On je podsetio da Udruženje već treću godinu zaredom učestvuje na Beogradskom maratonu, jer žele da i na ovaj način skrenu pažnju na značaj zdravih životnih navika, ali i na značaj ranog dijagnostifikovanja  melanoma.

– Sve autoimune bolesti, uključujući i tumor, zasnovane su na tome da je naš imuni sistem u problemu. Da bismo mi mogli da se izborimo sa autoimunim bolestima, mi moramo da dižemo imuni sistem u celini. Ne možemo da samo uzimamo lekove, ležimo u krevetu, držimo daljinski u rukama i mislimo da će biti bolje. Pored dobre terapije moramo biti i fizički aktivni – upozorava Pilipović.

On najavljuje da Udruženje u maju, mesecu borbe protiv raka kože, sprema turneju po nekoliko gradova u Srbiji.

– Osim Zemuna, gde smo domaćini, posetićemo Užice, Novi Sad i Niš.

Planiramo da organizujemo ulične akcije, zajedno sa lekarima iz tih mesta, a cilj nam je da podsetimo ljude da dolazi leto i da je važno da se adekvatno zaštite od sunca. Takođe, ukazaćemo na značaj ranog otkrivanja raka kože.

Prof. dr Lidija Kandolf – Sekulović, načelnik Klinike za kožne i venerične bolesti VMA, sekretar Odbora za melanom Srpskog lekarskog društva (SLD) i predsednik savetodavnog odbora UPOOM-a kaže da je od početka godine značajno unapređeno lečenje pacijenata sa melanomom.

– Obezbeđena je imunoterapija za sve grupe pacijenata, što nije bio slučaj prošle godine. Ostaje da se obezbedi kombinovana ciljana terapija za jednu grupu pacijenata. Nadam se da ćemo do kraja godine zaokružiti priču i da ćemo konačno imati sve one terapijske opcije koje postoje i u regionu. Ono na čemu se i dalje radi jeste da se poveća dostupnost kliničkih studija – ističe doktorka  Kandolf – Sekulović i dodaje da je fizička aktivnost jako važna, ali napominje da uvek moramo imati na umu UV zračenje i potrebu da se adekvatno zaštitimo od sunca kad god smo napolju.

Ona kaže da u maju Udruženje dermatovenerologa Srbije i Odbor za melanom SLD kreće u kampanju „Euromelanom“, kao i svake godine.

– U okviru ove kampanje u 27 gradova Srbije 13. maja biće organizovani besplatni pregledi kože. Zakazivanje će krenuti već 22. aprila putem veb stranice „Euromelanoma“, a od 6. do 8. maja i putem broja 0800 – 222 – 888 – navodi doktorka Kandolf – Sekulović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.