Skupština Srbije usvojila je Zakon o komunalnoj miliciji koji omogućava da i opštine, a ne samo gradovi, mogu da planiraju njeno formiranje, preneo je B92.

Zakon uvodi dva nova ovlašćenja – zaustavljanje i pregledanje vozila kao i prikupljanje obaveštenja u cilju otkrivanja prekršaja i njihovih učinilaca.

Pripadnicima komunalne milicije biće omogućen rad u civilu, ali isključivo po pismenom nalogu načelnika komunalne milicije.

„Radom u civilu omogućiće se da se uspostavi komunalni red posebno u oblastima bespravnog zauzeća javne površine, nelegalne prodaje, nelegalnog taksi prevoza, kao i buke u ugostiteljskim objektima“, istakao je u raspravi ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

Komunalni milicionari će, prema Ružićevim rečima, moći da snime dokaze o komunalnom prekršaju i tako dokažu bilo kakvo remećenje komunalnog reda, poput parkiranja na pešačkim prelazima, tramvajskim šinama ili u žutoj traci, bacanja smeća, puštanje glasne muzike i druge komunalne prekršaje.

Kao jako važnu izmenu, Ružić je naveo da svi prekršioci moraju da postupe po nalogu komunalnog miliconara, što do sada nije bio slučaj.

Komunalna milicija će asistirati lokalnim javnim službama i preduzećima – građevinskoj inspekciji kada treba da zatvori neko bespravno gradilište ili na primer, ekološkom inspektoru, koji pokušava da spreči neko zagađenje.

Komunalni milicioner će moći da piše prekršajni nalog, a novim zakonom su definisane kazne za fizičko lice od 10.000 dinara, ako plati u roku od 8 dana onda je 5.000 dinara, a ako to lice smatra da nije kriv, onda će po tom slučaju postupati nadležni sud.

Komunalna milicija će vršiti kontrolu nad primenom zakona kojim se uređuje upotreba državnih simbola, osim u odnosu na državne organe, organe teritorijalne autonomije i jedinica lokalne samouprave.

Takođe, zakonom se uređuje i postupanje prema maloletnicima, tako da jedan broj komunalnih milicionara mora da položi ispit za postupanje sa maloletnicima. 

U naredne tri godine svaka lokalna samouprava koja ima komunalnu miliciju samostalno će odrediti izgled i boju uniforme koja treba da sadrži lokalne specifičnosti, a koja će se razlikovati od policijske uniforme.

Ružić je rekao i da je velika pažnja posvećena profesionalizaciji službe, jer se uvode stroži kriterijumi za zapošljavanje.

Ukida se dosadašnje ograničenje – jedan milicionar na 5.000 stanovnika.

Komentara

 1. Petar
  8. jula 2019. 11:43

  Konačno da i mi dobijemo stranačku SS policiju, pardon SNS.

 2. Jasna
  8. jula 2019. 13:05

  A sta je sa kaznjavanjem neodgovornih vlasnika pasa i ostavljanjem njihovog izmeta svuda po ulici i zelenim povrsinama?

  1. Jovanka
   8. jula 2019. 22:20

   Gde vi zivite? kada ste videli da neko ne pokupi? Nemojte mrznju prema psima plasirati kroz laži! Pa vise ne moze ni povodac da se kupi bez onog dela za kesu.

 3. Ludi
  8. jula 2019. 21:17

  A jedna medecinska sestra na 30-40-50 pacijenata je OK... Ahhh da Medicinska sestra ne pise kazne i samim tim ne privredjuje drzavi, ona je samo trosak... Moja Srbijo.....

 4. Jovanka
  8. jula 2019. 22:19

  A sta je sa tonom pikavaca? Kako smo uspeli da resimo problem izmeta, danas gotovo da u Srbiji nema osobe koja ne skuplja ya psom, tako treba i sa pusacima. Po dzepu dok se ne nauce...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.