I na prvoj „demokratskoj debati“ u Detroitu kada nije bilo Džoa Bajdena, bivši potpredsednik SAD i favorit za kandidata Demokratske partije na predsedničkim izborima u SAD 2020, bio je prvi na udaru. Očekivano, „udarci“ protivkandidata su bili još jači u drugoj „turi“ kada je među deset demokratskih kandidata u debati bio i on.

„Za razliku od debate prošlog meseca u Majamiju, gde se Bajden mučio da odbrani svoje stavove, ovog puta on je došao spreman“, analizira Gardijan sučeljavanje stavova demokratskih kandidata.

Senatorka iz Kalifornije Kamala Heris, senator iz Nju Džersija Kori Buker, senatorka iz Njujorka Kirsten Džilibrand, senator iz Kolorada Majkl Benet, bivši gradonačelnik San Antonija Hulijan Kastro… Svi su imali nešto da zamere i ztbog nečega da napadnu Bajdena.

Debata je započela sa sporom između Herisove i Bajdena oko zdravstvene zaštite, teme koju mnogi smatraju jabukom razdora unutar Demokratske stranke.

Ona je branila svoj plan o „zdravstvenoj zaštiti za sve“, koji bi zadržao ulogu privatnih osiguranja i koji bi se implementirao u narednih deset godina.

Bajden je osetio šansu.

„Kad god vam neko kaže da ćete dobiti nešto za 10 godina, trebalo bi da vas zabrine zašto je za to potrebno 10 godina“, rekao je Bajden.

Bajden je bio oštar na kritici tog plana, za koji ona tvrdi da neće povećati porez „srednjoj klasi“ niti da će eliminisati privatna osiguranja.

„Ne možete pobediti Trampa besmislicama kakav je ovaj plan“, rekao je Bajden. „Ovaj plan kako god da ga prezentujete košta tri triliona dolara. Biće potrebno povećati porez ‘srednjoj klasi’, ne smanjiti. Treće, nestaće osiguranje koje nude poslodavci“.

Kamala je odbacila Bajdenov opis njenog plana kao „prosto netačan“, i okrenula se napadu njegovog nadograđivanja Obamakera, poznatog zakona koji je doneo na snagu bivši predsednik Barak Obama.

Kada se povela reč o imigraciji, došao je red na Hulijana Kastra da pokuša da zada udarac Bajednu.

I ova tema, nakon uvođenja u praksu Trampove politike razdvajanja roditelja i dece na granici, podelila je demokrate.

Pokrenulo se pitanje da li bi ilegalni prelazak granice trebalo dekriminalizovati.

„Otvorene granice su tema desničara“, rekao je Kastro, koji je inače bio u Obaminoj administraciji. „Iskreno, razočaran sam što su neki koji stoje na ovoj bini zagrizli taj mamac“.

Bajden je odbacio kritike, ističući da nikada nije čuo Kastrove kritike o politici prema imigrantima dok je služio u Obaminoj administraciji.

„Izgleda da je jedan od nas dvojice naučio lekcije iz prošlosti, a jedan nije“, rekao je Kastro.

Kada je Kristen Džiliband pokrenula priču o tekstu Džoa Bajdena iz 1981. godine kojim je htela da prikaže kako su njegovi stavovi ograničavali prava žena na radnom mestu, Bajden je upitao zašto je ranije hvalila njegov rad na postizanju jednakosti među polovima.

„Ne znam šta se to u međuvremenu dogodilo, osim što se sada kandidujete za predsednika“, rekao je Bajden.

Za razliku od prve debate gde je došlo do sukoba levičarskih i centrističkih tendencija među demokratama (pod uticajem Bernija Sandersa i Elizabet Voren), na ovoj debati je došlo do sukoba ličnosti i različitih taktičkih pristupa kako da se pobedi Donald Tramp.

Kori Buker, koji je prema analizi Njujork Tajmsa odao utisak najbolje alternative Bajdenu, takođe je imao koješta da zameri vodećem kandidatu Demokratske partije. On se skoncentrisao na Bajdenov rad kao senatora 1994. i kontroverzni zakon o krivičnim delima.

„Trenutno ima ljudi na odsluženju doživotne kazne zatvora zato što ste vi koristili floskulu ‘tvrdo protiv kriminala’ zbog koje su mnogi izabrani“ rekao je Buker.

Kao odgovor na Trampovu provokaciju da četiri članice kongresa, pripadnice Demokratske partije, treba da se vrate odakle su došle, Bajden je istakao raznolikost kandidata na bini i izjavio: „Predsedniče, ovo je Amerika, i mi smo snažni i veliki zbog različitosti, ne suprotno“.

Za dobar deo kandidata ove dve debate u Detroitu su bile možda i poslednja šansa da ostave dobar utisak na glasačko telo. Prag da se kvalifikuju za treću rundu debata u septembru se povećava. Očekuje se od kandidata da ostvare 2 odsto podrške najmanje u 4 ankete i da dobiju finansijsku podršku od 130.000 donatora, piše Gardijan.

Nekoliko kandidata je iskoristilo zatvaranje debate kako bi zamolili za još donacija ne bi li uspeli da uđu u treći krug.

A Kori Buker je pričajući o sukobima među demokratama rekao:

„Jedini koji uživa u ovoj debati je Donald Tramp“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.