Tržišta nafte su se srušila, a akcije su pale kao rezultat iznenadnog sukoba najvećih svetskih proizvođača što daje još jedan razlog za brigu oko stanja globalne ekonomije, preneo je Njujork tajms.

Pet minuta pošto su se otvorile berze, indeks S&P 500 pao je za sedam odsto, zbog čega je automatski na 15 minuta prekinut rad berze. Kada se trgovina nastavila, indeks je i dalje padao, za nešto više od 7 odsto u 9.50 časova ujutru po njujorškom vremenu, piše ovaj list.

Finansijska tržišta su već nedeljama uzdrmana, a procenjuje se efekat uticaj širenja koronavirusa na ekonomiju: zalihe su pale, cene nafte su potonule, a prinosi državnih obveznica odražavale su osećaj među investitorima da će se nešto gore tek dogoditi.

Tokom vikenda, dva najveća svetska proizvođača nafte, Saudijska Arabija i Rusija, dodali su ulje na vatru tako što su započele rat cenama sirovine. Iako niske cene nafte mogu da budu korisne, one takođe mogu da poremete ekonomiju koja u velikoj meri zavisi od „naftnih dolara“. Pad cena nafte od početka širenja koronavirusa takođe signalizira usporavanje globalne ekonomije.

Nafta je u ponedeljak izgubila skoro četvrtinu vrednosti na vodećim tržištima, obarajući vrednost akcija energetskih kompanija. To je ono što je jedan analitičar nazvao „još jednim akutnim šokom za tržište“.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.