Boris Tadić, bivši predsednik Srbije, tokom životne i političke ispovesti za Nedeljnik nije odavao utisak čoveka koji je doneo čvrstu odluku da li će se kandidovati ili ne na predstojećim predsedničkim izborima 3. aprila ove godine. Ali, umesto vesti o svojoj odluci, bivši predsednik je ekskluzivno otkrio kako je Angela Merkel tražila 2012. godine veliku koaliciju SNS-a i DS-a, kako je ona propala, gde je napravljena vlada naprednjaka i socijalista, ali i mnoge druge detalje iz svoje političke i životne biografije: kako je video Tita, o ulozi Milana Milutinovića u njegovom životu, o uticaju Dobrice Ćosića, o razgovoru sa Bajdenom i aktuelnoj političkoj situaciji, i zašto misli da je najveći problem u današnjoj Srbiji – strah.

Boris Tadić ispričao je u velikom intervjuu za novi broj Nedeljnika i kako se zainteresovao za politiku tokom velikih demonstracija 1968, u kojima je učestvovao i njegov otac Ljubomir.

Kako ste ušli u politiku? Kad ste počeli da se interesujete?

Imao sam samo 10 godina, te 1968. godine kada sam osetio da se u našem stanu u Jovanovoj ulici dešava neka drama. Majka me je sklonila u susednu prostoriju i rekla da ne izlazim. I čuo sam samo neko komešanje i glasove u drugom delu stana. Taj dan se nekako završio, a samo se sećam da nisam video tatu. Sutradan sam došao u školu i učiteljica me je izvela ispred razreda i pitala kako mi je otac. Ja sam počeo da plačem. Nisam ni znao zašto plačem. To mi je ostalo urezano do danas. Kao psihologu zanimljivo mi je kako sam tako mali osetio da se nešto značajno dešava. Tek mnogo godina kasnije saznao sam da je moj otac tada prebijen u demonstracijama 1968. jer je branio studentkinju koju su tukle horde policajaca kod čuvenog podvožnjaka na Novom Beogradu. Urlao je na njih, i govorio im: tucite mene, kukavice, ne nju. To sam tek kasnije pročitao u studentskoj štampi iz tog vremena.

Koliko je to uticalo na vas?

Tog dana se desilo nešto u meni. I to je do danas odredilo moj odnos prema pojmovima vlasti, sile, moći, slobode.

BORIS TADIĆ U NOVOM NEDELJNIKU: Ova vlast napravljena je 2012. u Moskvi, uz podršku Nemačke zbog Kosova * Evropske zemlje napravile su na Balkanu američku grešku iz Latinske Amerike * Bajden me pozvao da mi kaže šta će biti odluka MSP dan pre objave * Tenzije sa Milom oko Šarićevog klana i osveta “belih listića” * Zašto intelektualci nikad nisu imali vezu sa narodom * Kako sam sprečio Hojzgena da napravi veliku koaliciju DS i SNS * Nikolić hteo dvopartijski sistem, Vučić napravio medijsko-politički duopol * Nema proevropskih kandidata 22 godine nakon strateške odluke 5. oktobra * Šta danas misli o Titu, Dobrici Ćosiću, jugoslovenskoj ideji, demokratiji… * I kakvu je poruku dva dana pred ubistvo doneo Đinđiću iz Vašingtona?

Životni i politički intervju sa Borisom Tadićem objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 24. februara

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.