Rada Višnjić, suspendovana učiteljica Osnovne škole „Jugoslavija“ iz Bara, kazala je da je uverena da će dokazati da nema njene krivice i odgovornosti za to što su deca crtala trobojku, odnosno štrumfove dok je na poleđini bila naslikana trobojka, kao i da nikom nije smetalo kada su uz albansku pesmu deca izvodila ritmičku vežbu.

„Imali smo nastavnu jedinicu ‘crtanje ukrasa’. Objasnila sam im da mogu nacrtati šta god žele, a da to može poslužiti kao ukras. Jedna devojčica se dosetila i pitala da li mogu nacrtati štrumpfa sa društvene mreže. Nije bilo razloga da kažem da ne mogu. Radim već 30 godina, zakon poštujem i ne igram se sa takvim stvarima, pa još od prvog razreda imam dozvolu od roditelja da, pošto volim da se pohvalim sa dečijim crtežima, tekstovima, pesmama, objavljujem sve to na svom Fejsbuk profilu“, rekla je ona podgoričkim medijima.

Ona je rekla da nije nacionalistkinja, dodajući da je fotografije uklonila s Fejsbuka. Navodi i da se uvek trudi da poštuje želje dece.

„Direktorica je trebala da objasni da ideja nije potekla od mene, već da su učenici predložili što da crtaju. Javnost treba da zna da učiteljica nije zadala da se nacrta štrumpf, već crtanje ukrasa. Nemam nikakvu bojazan, to će se lako rešiti, jer je u pitanju nesporazum. Direktorica samo radi svoj posao, kao i ministar. Suspendovana sam, ali, iako ne menja koleginica, ja dolazim na posao. Pitanje je dana kada će se to rešiti. Ne plašim se, jer smo se mi samo hteli zabaviti i poigrati“, zaključila je ona.

Ona je dodala i da je ranije kada su imali ritmičku vežbu izabrala da deca igraju uz albansku pesmu.

„Živim već  28 godina u Baru i imam ugled tog grada i dobila sam veliku podršku i aplauz, prišle su sve moje kolege i pozdravile, pošto su to bile ritmičke vežbe sa kišobranima. Tu ima toliko roditelja Albanaca koji su takođe prišli i pružili ruku podrške. Tada to nije nikome smetalo a sada su im zasmetale boje štrumpfova, i to što su se deca poigrala i zabavila i ja zajedno sa njima“, rekla je Višnjić.

Direktorka Osnovne škole „Jugoslavija“ u Baru Biljana Vukmanović kazala je da je pokrenula disciplinski postupak protiv učiteljice te škole Višnjić, koja je učenicima na času zadala da crtaju trobojku.

Fotografija učenika koji u rukama drže iscrtane trobojke objavljena je na društvenoj mreži Fejsbuk.

Poslednjih dana u Crnoj Gori se dogodilo nekoliko incidenata nakon što su građani na zidovima bojili trobojku a policija brisala. Građani se na taj način izražavaju protiv Zakona o slobodi veroispovesti.

(Beta)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.