Ublažavanje mera u Austriji i Sloveniji: Nema obaveze nošenja maski, manje propisa i više samodiscipline

0
Beta - AP Photo/Kerstin Joensson

Nošenje zaštitne maske neće biti više obavezno u austrijskim radnjama od 15. juna, saopštila je danas tamošnja vlada i dodala da u novoj fazi borbe protiv koronavirusa želi “manje propisa i više samodiscipline”.

“Na dobrom smo putu i možemo da pređemo na narednu etapu”, rekao je austrijski kancelar Sebastijan Kurc koji je pozvao građane na “zdrav razum” kako bi se bi izbeglo ugrožavanje drugih ljudi.

Polovinom juna biće produženo vreme rada restorana, barova i kafea do 1.00 posle ponoći. Od ponovnog otvaranja ugostiteljskih objekata radno vreme je bilo do 23.00. Takođe će biti ukinuta mera da za jednim stolom bude najviše do četiri osobe.

Maske će ipak ostati obavezne u javnom prevozu, zdravstvenim ustanovama, apotekama i frizerskim salonima.

Austrija, koja ima 8,8 miliona stanovnika, nije registrovala nijedan smrtni slučaj od koronavirusa u poslednja 24 sata. Ukupno 668 osoba je preminulo od tog virusa, a zaražena je 16.571 osoba.

Susedna Slovenija će takođe, ali od ponedeljka, odustati od obaveznog nošenja maske na javnim mestima. Maske će biti i dalje preporučene na mestima gde je neizbežan bliži fizički kontakt.

U Sloveniji će naredne nedelje biti otvoreni hoteli, fitnes klubovi i bazeni. Biće dozvoljeni skupovi do 200 ljudi.

U Sloveniji je od koronavirusa preminulo 108 osoba, a zaraženo ih je 1.473.

(Beta)