Ubici Roberta Kenedija odobrena uslovna sloboda posle 50 godina: Dvojica senatorovih sinova govorila u prilog puštanju Sirhana…

0
(Beta/AP Photo, File)

(Beta) – Ubica američkog senatora Roberta Kenedija Sirhan Sirhan, biće pušten na uslovnu slobodu posle 50 godina provedenih u zatvoru, a nakon što su dvojica Kenedijevih sinova govorila u prilog njegovom puštanju, preneo je danas Glas Amerike.

Ta odluka je velika pobeda za 77-godišnjeg zatvorenika kojem je 15 puta odbijen zahtev za uslovnu.

Kalifornijski Odbor za puštanje na uslovnu slobodu razmatraće ovu odluku u narednih 90 dana, a onda će biti poslata guverneru koji ima 30 dana da odluči da li će je potpisati ili odbiti, ili tražiti da se izmeni.

Daglas Kenedi (Douglas), koji je bio dete kada mu je otac ubijen 1968, rekao je da ga je pogodilo Sirhanovo kajanje i da treba da bude pušten na uslovnu, ako više ne predstavlja pretnju.

“Uspeo sam da se vidim oči u oči sa Sirhanom, preplavljen sam emocijama. Mislim da sam ceo život živeo u strahu od njega i zahvalan sam što danas mogu da vidim da je on ljudsko biće koje zaslužuje ljubav i empatiju”, rekao je Daglas Kenedi.

Njujorški senator i brat ubijenog predsednka Džona F. Kenedija, ubijen je 6. juna 1968. u hotelu Ambasador u Los Anđelesu, nekoliko trenutaka pošto je proglasio pobedu na stranačkim izborima Demokratske stranke u američkoj saveznoj državi u Kaliforniji.

Sirhan je osuđen na ubistvo prvog stepena i kaže da se ne seća ubistva.

Njegov advokat potvrdio je da Odbor za uslovnu treba da odluči u odnosu na ono što je Sirhan danas. Tužilaštvo se nije usprotivilo toj odluci, dodaje VoA.