U WTA nisu ubeđeni u istinitost izjava Peng Šuaj: “Zahtevamo da se istraga nastavi”

0
EPA-EFE/FRANCIS MALASIG

Ženska teniska asocijacija (WTA) obnovila je svoj zahtev za istragu o stanju Peng Šuaj i istakla da njeno skorašnje pojavljivanje u javnosti nije ublažilo njihovu zabrinutost, prenosi Gardijan.

U nedelju je Peng izjavila kako je poruka koju je postavila na “Weibo” – kinesku platformu sličnu Tviteru, u novembru ove godine, a u kojoj je optužila nekadašnjeg zamenika premijera Žanga Gaolija za seksualno zlostavljanje bila samo “nesporazum”.

“Prvo, želela bih da naglasim nešto veoma važno. Nikada nisam rekla ili napisala da me je neko seksualno zlostavljao”, rekla je Peng u videu postavljenom od strane jednog singapurskog novinara na skijaškoj stazi.

Ova izjava je prva koju je igračica javno dala povodom slučaja navodnog zlostavljanja.

Tridesetpetogodišnja teniserka je takođe naglasila kako nije bila praćena ni u jednom momentu.

“Oduvek sam bila veoma slobodna. Objava je bila moja privatna stvar i ljudi su izveli pogrešne zaključke iz nje”, rekla je Peng.

WTA je u svom saopštenju u ponedeljak ponovio svoju “čvrstu poziciju povodom zahteva za potpunu, pravičnu i transparentnu istragu”.

Peng je potpuno nestala iz javnosti u periodu od skoro tri meseca nakon svog tvita koji je nakon samo pola sata od objavljivanja uklonjen sa mreže. Vlasti u Kinu se još uvek nisu oglasile povodom ovog slučaja.

Peng je takođe izjavila kako je prošlog meseca lično napisala pismo čelniku WTA Stivu Sajmonu tvrdeći da nije došlo ni do kakvog zlostavljanja.

Sajmon je izjavio kako mu je “veoma teško da poveruje da je Peng lično napisala pismo”.

WTA je ovog meseca suspendovao sve turnire na teritoriji Kine usled zabrinutosti za sigurnost, kako Šuaj, tako i ostalih igrača.

“Bilo je veoma dobro videti Peng ponovo u javnosti i nadamo se da je dobro”, rekli su iz WTA. “Međutim, kako smo ranije naglasili, to ne umanjuje našu zabrinutost kada je u pitanju sloboda govora bez cenzure i korekcije”.

Poslednja izjava koju je Peng dala nije ublažila zabrinutost ni među međunarodnim organizacijama za zaštitu ljudskih prava, što se može videti iz tvita koji je objavila Jačo Vang, istraživač iz organizacije “Human Rights Watch”.

“Zaista sam zadivljena. Koliko prirodno i stvarno ovo izgleda. Sada smo svi uvereni. Čestitke Komunističkoj partiji Kine”, glasio je ironičan tvit Vangove.

Žang, nekadašnji uticajan član partije i poručnik lidera Si Đinpinga nije se još uvek oglasio povodom optužbi koje su sada dovedene u pitanje.