U toku pregovori sa Kinom o instaliranju 5G mreže u Srbiji

2
Foto: Profimedia

Trenutno se u Kini, sa njihovim najvećim proizvođačem opreme kompanijom „Huavej“, pregovara o instaliranju 5G mreže i u Srbiji. Potpuno novi pristup internetu i velike brzine korisnicima će omogućiti mnoštvo usluga o kojima se do sada samo maštalo, piše RTS.

Reč je o petoj generaciji mobilnog interneta koja, između ostalog, donosi višestruko uvećane brzine protoka i veću pokrivenost. Nedeljnik je već pisao o toe šta sve treba da znate o 5G mreži.

Brzina bežične konekcije bila bi 10 do 100 puta veća od trenutno dostupne. Ipak, brzina je samo jedna od prednosti.

„Mobilne mreže prenose podatke putem vazduha koristeći frekcencije od na primer 700 megaherca. Niske frekvencije slabije prenose podatke, ali imaju veći raspon. Da bi se postigle obećane brzine koje najavljuje 5G, potrebno je korišćenje visokog raspona frekvencija između 24 i 100 gigaherca“, rekao je Ren Zenfing, osnivač kompanije „Huavej“.

Zahvaljujući poboljšanim karakteristikama mreže, približićemo se danu kada će automobili bez vozača međusobno komunicirati sa lakoćom, dok će prenošenje ultrarealističnih video-materijala biti uobičajeno.

Jasno je da je reč o revolucionarnom koraku koji će promeniti svet.

„Jednostavno, autonomne vožnje kod automobila nema bez 5G mreže. Samo u jednom gradu treba imati minimum 2.000 zemaljskih stanica da bi automobili sami komunicirali“, kaže Zenfing.

Kao i uvek kad se uvodi nešto novo, potreban je dogovor o jedinstvenim standardima koje će svi primenjivati.

Kako je dogovor o specifikaciji već postignut, provajderi i proizvođači hardvera mogu da počnu sa planiranjem proizvodnje čipova koji će funkcionisati u okviru 5G mreže, kažu stručnjaci.

2 KOMENTARA

  1. Ceo svet beži od štetnosti 5G zračenja samo ga mi požurujemo. Neverovatno da niko ne sme da pomeme štetnost.

    • Штетност !? Људи су овде после: чернобиљског зрачења, афлатоксичног млека, воћа и поврћа пуног пестицида, меса пуног антибиотика, ваздуха пуног чађи и оксида, флаширане воде пуне микропластике,… само мало огуглали.

Comments are closed.