Sve što treba da znate o 5G mreži

2
Profimedia

Šta je 5G?

Reč je o novoj tehnologiji mobilne mreže koja podatke prenosi znatno brže nego što to čini 4G, mreža koju većina nas danas koristi kako bi se povezala na internet. Ona, međutim, podrazumeva da se u svim gradovima postavi dodatni broj transmitera malog dometa koji će omogućiti pokrivenost kakvu trenutno ima 4G.

Šta to znači za nas?

5G obećava veću brzinu i manje vremena za prenos podataka, što praktično znači da će aplikacije koje koristimo, poput igrica, postavljanja fotografija i četovanja, biti mnogo brže. Nova mreža bi, takođe, mogla da podstakne razvoj novih wireless inovacija kakve su Uber ili Snapchat.

Koliko je brža 5G mreža?

Predviđa se da će 5G biti dvadesetak puta brža od 4G mreže, što znači da ćete “Avengers: Endgame” moći da skinete za onoliko vremena koliko je Tanosu potrebno da pucne prstima. Prenos podataka mogao bi da dostigne 1 ms, dok kod 4G mreže on iznosi 50 ms.

Da li će nam biti potrebni novi telefoni da bismo koristili 5G?

Da. Kompanije poput Samsunga i Motorole već rade na proizvodnji smartfona koji će podržavati 5G, a očekuje se da se uskoro na ovaj posao baci i Apple. I dalje ćete moći da koristite pametne telefone koje trenutno posedujete na 4G mreži dok ne budete odlučili da pređete na 5G.

Gde je danas moguće koristiti 5G?

Trenutno je moguće povezati se na 5G u Atlanti, Denveru i Vašingtonu, iako i tamo pristup može biti ograničen na određene delove grada. U Južnoj Koreji, pokriveni su delovi Seula.

Ko će još, osim korisnika, profitirati od 5G mreže?

Ova tehnologija mogla bi da bude revolucionarna za različite industrije i sektore, od poljoprivrede do proizvodnje. Fabrike bi mogle da je koriste za upravljanje robotima. Najvažnije, kao i sve druge revolucionarne tehnologije, 5G bi trebalo da pokrene talas inovativnih startapova i usluga.

Postoje li loše strane ove tehnologije?

Oni koji se bave pitanjem privatnosti na internetu strahuju da će 5G olakšati praćenje korisnikovih aktivnosti i lokacije, što je razumljivo, dok su teorije zavere koje kruže internetom da 5G signali izazivaju rak, jasno, potpuno besmislene.

Evolucija mobilnih mreža

1G

1980.

Nebezbedna, niskog kvaliteta sa analognim signalom

2G

1990.

Nova digitalna era donela je mogućnost slanja SMS poruka i prvih mejlova

3G

2000.

Dvehiljadite omogućile su nam da surfujemo internetom i strimujemo video-klipove

Za download HD filma potrebno sat vremena

4G

2010.

Brža mreža omogućava video-četovanje i deljenje multimedijalnih sadržaja

Skidanje filma traje dva minuta

5G

2020.

Nova generacija biće eksponencijalno brža

Skidanje filma traje četiri sekunde

2 KOMENTARA

  1. Molim autora teksta da da link o nezavisnoj studiji u kojoj se dokazuje da nisu štetne po zdravlje.
    Dok se ne dokaže, smatraću da jesu.

  2. Bolje da ste napisali šta bi trebali da znamo a da nam niko ne kaže o 5g mreži!
    Posebno o štetnosti 5g mreže na ljudsko zdravlje i biljni i životinjski svet…

Comments are closed.