U svetu zaraženo preko 115.000 ljudi, broj smrtnih slučajeva premašio 4.200: Manji broj novih slučajeva u Kini i Južnoj Koreji “uliva nadu” da će se stanje stabilizovati…

0
Profimedia

Broj zaraženih novim koronavirusom premašio je 115.000, a broj smrtnih slučajeva dostigao je broj veći od 4.200, dok se zemlje širom sveta i dalje suočavaju sa izazovima sprečavanja pandemije, preneo je CNN.

Kina je jutros izvestila o neznatnom porastu novih slučajeva, a već danima unazad prijavljuje sve manji broj novih infekcija. Rast broja obolelih, od 19 koliko ih je prijavila u ponedeljak do 24, koliko ih je prijavila u utorak, pripisan je osobama koje su se vratila iz inostranstva

Susedni Japan i Južna Koreja utorak su zabeležili rast u broju obolelih, Japan je prijavio 54 slučaja – što je jedan od najvećih dnevnih skokova od početka epidemije, prema podacima Ministarstva zdravlja te zemlje.

Vlasti u Južnoj Koreji su, u međuvremenu, potvrdile 242 nova slučaja, čime je ukupan broj obolelih u toj zemlji porastao na 7.755.

Kao i u Kini, stopa infekcije u Južnoj Koreji usporila je rast ove nedelje, što uliva nadu da će se situacija stabilizovati.

Zapadne zemlje se takođe bore sa izbijanjem novih slučajeva. Broj obolelih u SAD dostigao je broj od najmanje 1.000, a brojne njene države proglasile su vanredne situacije.

U Evropi su slučajevi oboljevanja potvrđeni u svim zemljama članicama Evropske unije. Italija je i dalje u potpunoj blokadi, dok se njen zdravstveni sistem bori sa novim koronavirusom. Nemačka i Francuska svakodnevno izveštavaju o novim slučajevima infekcije.

Generalni direktor SZO prethedno je ponovio da se različite zemlje suočavaju sa “različitim scenarijima”, a svaki od njih zahteva drugačiji odgovor na širenje koronavirusa. “Ne radi se o obuzdavanju ili ublažavanju, to je lažna dihotomija. Radi se i o jednom i o drugom zajedno”, rekao je Tedros Adhanom Gebrejesus.