“U svetlu novih istraga o poreklu koronavirusa…”: Fejsbuk ukinuo zabranu za objave u kojima se tvrdi da je kovid-19 stvoren u laboratorij

0

Fejsbuk je ukinuo zabranu objavljivanja sadržaja koji upućuje da je koronavirusa napravljen od strane čoveka nakon ponovnog interesovanja za teoriju o nastanku bolesti i potencijlane navode o „curenju virusa iz laboratorije”, prenosi Gardijan.

Iz kompanije su saopštili da je nova politika Fejsbuka odraz najnovijih informacija i istraga o poreklu koronavirusa.

Podsetimo, predsednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden je naredio američkim obaveštajcima hitnu istragu o poreklu koronavirusa, a Njujork tajms je objavio tekst kojim se objašnjava pozadina iznenadne odluke predsednika SAD.

Bajdenov rok od 90 dana da se istraži poreklo virusa došao je nakon što su obaveštajni zvaničnici saopštili Beloj kući da imaju veliku količinu potencijalnih dokaza koje bi tek trebalo kompjuterski analizirati, a koji bi mogli da bace novo svetlo na najveću misteriju na planeti u ovom trentuku.

Zvanični su odbili da precizno opišu nove dokaze, ali definitivno je reč o istrazi teorije o tome da je virus možda slučajno procurio iz kineske laboratorije. Prema ovim navodima, američki zvaničnici nisu iskoristili sve podatke iz kineskih komunikacija do kojih su došli, među kojima su trase kretanja kineskih laboranata, kao i matrica pirenja virusa oko grada Vuhana.

Pored razvrstavanja naučnih izvora, Bajdenov cilj je da podstakne američke saveznike i obaveštajne agencije da pronađu sve moguće dostupne informacije – presretanja razgovora, ispitivanje svedoka, biološki dokazi – kako bi se utvrdilo da li je kineska vlada prikrila postojanje virusa na početku pandemije i njegovo poreklo.

Podsetimo, Fejsbuk je u februru izričito zabranio objave koje su predstavljale “lažne vesti o koronavirusu i vakcinama protiv kovid-19”.

Međutim, sada je saopšteno da je odluka, barem kada je reč o informacijama o poreklu virusa, promenjena.

“U svetlu aktuelnih istraga o poreklu kovid-19 i u konsulatciji sa stručnjacima za javno zdravlje, više nećemo uklanjati s naših aplikacija tvrdnje da je kovid-19 stvorio čovek”, navela je portparolka Fejsbuka u saopštenju.