“Imate 90 dana da istražite poreklo koronavirusa”: Američki obaveštajci saopštili Bajdenu da imaju potencijalne dokaze i da su potrebne dodatne analize…

0
(Beta/AP Photo/Susan Walsh)

Predsednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden je naredio američkim obaveštajcima hitnu istragu o poreklu koronavirusa, a Njujork tajms je objavio tekst kojim se objašnjava pozadina iznenadne odluke predsednika SAD.

Bajdenov rok od 90 dana da se istraži poreklo virusa došao je nakon što su obaveštajni zvaničnici saopštili Beloj kući da imaju veliku količinu potencijalnih dokaza koje bi tek trebalo kompjuterski analizirati, a koji bi mogli da bace novo svetlo na najveću misteriju na planeti u ovom trentuku.

Zvanični su odbili da precizno opišu nove dokaze, ali definitivno je reč o istrazi teorije o tome da je virus možda slučajno procurio iz kineske laboratorije. Prema ovim navodima, američki zvaničnici nisu iskoristili sve podatke iz kineskih komunikacija do kojih su došli, među kojima su trase kretanja kineskih laboranata, kao i matrica pirenja virusa oko grada Vuhana.

Pored razvrstavanja naučnih izvora, Bajdenov cilj je da podstakne američke saveznike i obaveštajne agencije da pronađu sve moguće dostupne informacije – presretanja razgovora, ispitivanje svedoka, biološki dokazi – kako bi se utvrdilo da li je kineska vlada prikrila postojanje virusa na početku pandemije i njegovo poreklo.

Njujork tajms ocenjuje da bi Bajdenova akcija mogla da ima posledice i u SAD, ali i u međunarodnim odnosima. Kako navodi list, administracija predsednika SAD se sada nada da će i američki saveznici doprineti istrazi teorije koja je sve dosad smatrana malo verovatnom, ili čak teorijom zavere.

Dosadašnji pokušaji da se presretnu kineske komunikacije nisu dale mnogo rezultata, a obaveštajci sa Zapada tvrde da je malo verovatno da će ikada pronaći mejl ili SMS poruku koja bi dokazala da je došlo do neke vrste nesreće u laboratoriji.

Obaveštajci jedne od država koje SAD smatraju savezničkom preneli su informaciju o tome da je troje radnika laboratorije u Vuhanu hospitalizovano sa simptomima nalik gripu obolelo još na jesen 2019. godine. Kako navodi „Njujork tajms“, informacija o obolelim radnicima se smatra važnom, ali zvaničnici upozoravaju da ona ne predstavlja dokaz da su virus dobili u laboratoriji; moguće je da su ga tamo doneli.

Zvaničnici administracije i obaveštajnih službi smatraju da će uloga naučnika biti jedna ulozi agenata u pokušaju da se razotkrije kako je pokrenuta pandemija.

Američki obaveštajci, kao i deo naučnika i šira javnost nije sigurna u zvaničnu verziju o poreklu koronavirusa. Smatraju da bi dodatni rok od 90 dana za istragu pružio nove informacije, piše Njujork tajms.

U sredu je general Mark Mili rekao novinarima da nije video nijedan konačan dokaz o uzroku pandemije, ali je podržao napor da se čitava stvar dodatno istraži.

„Količina smrti, bola i patnje koja je proživljena u ovoj pandemiji je ogromna. Moramo da znamo poreklo, kako se to dogodilo”, rekao je Mili.

Napori da se otkrije poreklo koronavirusa započeli su pre više od godinu dana, tokom mandata Trampove administracije. Bajdenova administracija kaže da je glavni cilj nove istrage da se poboljšaju pripreme za buduće pandemije.

Frustracije Bele kuće zbog ponašanja Kine u ovom kontekstu porasla je nakon što je ove nedelje saopšteno da Peking neće učestvovati u dodatnim istragama Svetske zdravstvene organizacije (SZO) o poreklu virusa.