U Švajcarskoj sve veći broj zaraženih, uglavnom putnici iz Srbije: Razmatraju se mere, ne navode se detalji…

0
Foto: Profimedia

U Švajcarskoj su u poslednja 24 sata registrovana 52 nova slučaja zaraze koronavirusom, a viša koncentracija inficiranih ustanovljena je kod osoba koje su u tu zemlju doputovale iz Srbije, saopštile su danas švajcarske zdravstvene vlasti.

“Vidimo laganu tendenciju porasta broja slučajeva. Primećujemo koncentraciju kod onih koji ulaze iz Srbije”, rekao je na konferenciji za novinare Štefan Kuster iz Savezne uprave za zdravlje (BAG), prenela je švajcarska agencija SDA.

Kuster je rekao da taj rastući trend nije u potpunosti neočekivan posle ublažavanja mera. Prema njegovim rečima, postoji veća učestalost slučajeva kod putnika iz Srbije, gde je “epidemiološka situacija nejasna”. Kuster je rekao i da švajcarska savezna vlada razmatra odeređene pogranično-sanitarne mere, ali nije naveo detalje.

Švajacarska još nije u potpunosti otvorila granice za građane Srbije, ali im se u vanrednim slučajevima dozvoljava ulazak u zemlju.

U Švajcarskoj se trenutno na intenzivnoj nezi zbog COVID-19 nalaze 22 osobe, od kojih je 11 na respiratorima.

U celoj Švajcarskoj u izolaciji se nalazi 160 osoba, a dodatnih 715 u karantinu, rekao je Kuster.

U Švajcarskoj je danas u javnu upotrebu puštena  aplikacija Sviskovid (SwissCovid kojom će se uz pomoć mobilnog telefona pratiti kretanje zaraze i korisnici će biti obaveštavani o eventualnom kontaktu sa nosiocima virusa.

(Beta)