“U Srbiji više od 300 donatora krvne plazme za lečenje koronavirusa…”

0
Foto: Profimedia

Načelnica Centra za motivaciju Intituta za transfuziju krvi Srbije Ivana Rodić rekla je da se ovoj instituciji javilo više od 300 ljudi kao donatori krvne plazme, potrebne za lečenje od koronavirusa, koji zadovoljavaju neophodne kriterijuma.

“Prikupljanje krvne plazme nije novina za Institut, to je procedura koja postoji čitav niz decenija, a razlika je što prvi put prikupljamo plazmu rekonvalenscenata i što će se ta plazma koristiti u terapeutske svrhe, za lečenje drugih koji su oboleli od Covid – 19”, rekla je Rodić za Blic.

Prema njenim rečima, čitava procedura počinje pozivanjem broja 19819 na koji se javljaju lekari Instituta, pri čemu je potrebno da osoba ispunjava neophodne kriterijume.

“Nakon informativnog razgovora, sledi u samom Institutu kontrola krvne slike, biohemijske analize, još jednom testiranje na virus korona i nakon toga se određuje termin za davanje krvne plazme”, objasnila je Rodić.

Prema njenim rečima, od 300 oporavljenih od ove infekcije, krvna plazma je već uzeta od nekoliko njih i to već po drugi put, s obzirom na to da se krvna plazma može davati na 15 dana.

(Beta)