“U Srbiji siromašno više od 2,2 miliona ljudi…”

0
Fotografija: Profimedia

(Beta) – U Srbiji je veliko socijalno raslojavanje, a više od 2,2 miliona ljudi je siromašno, upozorila je danas Aasocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) povodom 17. oktobra, Svetskog dana borbe protiv siromaštva.

“Nepravedna i na granici otimačine raspodela društvenog bogatstva na način da se rezultati rada naroda prelivaju u džepove malog broja pojedinaca i porodica i to, ne na osnovu njihovog rada i sposobnosti nego kao produkt šema, kobinacija, korupcije i političkih privilegija, doveli su da najproduktivniji sloj društva preživljava od danas do sutra i napravili sirotinju od najvećeg dela stanovništva”, navodi se u saopštenju tog sindikata. 

Istaknuto je da stopa rizika od siromaštva ili socijalne isključivosti u Srbiji iznosi 31,7 odsto, što znači da je više od 2.200.000 građana ima mesečne prihode koji su ispod praga siromaštva.

“Najteže je porodicama sa troje i više dece, u siromaštvu živi njih 51,9 odsto, a siromašno je i 41,6 odsto samohranih roditelja. Кada tome dodamo oko 350.000 radnika čije porodice žive od minimalca, kao i dve trećine ili 1.650.000 radnika koji primaju zaradu manju od prosečne, dobijamo realnu sliku kako živi narod u Srbiji”, naveo je ASNS.