U Srbiji održane blokade puteva na više lokacija: “Glavni cilj da ode Rio Tinto…”

0
EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

Okupljeni oko Saveza ekoloških organizacija Srbije i građani, udruženi protiv eksploatacije litijuma, blokirali su puteve od 13 do 16 časova u nekoliko mesta.

Demonstranti su rekli da će blokade i protesti biti nastavljeni i narednog vikenda i da će biti radikalizovane i traže da predsednik Srbije potpiše dokument da Rio Tinto ode iz zemlje.

Zlatko Kokanović iz udruženja “Ne damo Jadar” kaže da su “blokade širom Srbije sve zahvaljujući predsednikovim izjavama”.

“On je rekao prvo da se projekat Jadar stopira, pa da se nastavlja, pa je poslednja izjava da moramo milijardu evra ako se povučemo. Zar mi vredimo samo milijardu i ko je šta potpisao, za šta uzeo pare? Naš zahtev je podnesen 16.12. prošle godine Vladi da se povuče uredba o prostornom planu posebne namene, to je zvanično predato. i imamo jednu ustavnu tužbu”, kaže Kokanović.

U Novom Sadu su krenuli u protestnu šetnju posle 14 časova, na raskrsnici Temerinske i Partizanske igrala se i odbojka, a protest je završen nešto pre 16 časova na Pozorišnom trgu.

Aktivista Miran Pogačar u Novom Sadu pozvao je okupljene da se organizuju sledeće nedelje i odu u Loznicu.

Došlo je do incidenta u Preljini, kada je jedan vozač automobila udario ženu koja je pokušala da spreči njegov prolazak. On kaže da je “nije udario, već samo pogurao”, ženi je Hitna ukazala pomoć i prevezena je u čačansku bolnicu.

Do kratkotrajne blokade došlo je u Beogradu, kada je blokirana jedna strana autoputa, kod Gazele. Počela je nešto pre 13.30, dominirale su desničarske i antivakserske poruke i prekinuta je za oko 15 minuta. Okupljeni su poručili da su se “spontano organizovali”.

Saobraćaj je ubrzo normalizovan. Na licu mesta nije bilo incidenata osim sporadičnih rasprava sa ljudima iz zaustavljenih vozila.

“Mala je ovo Srbija kolika je ovo izdaja”, rekao je jedan od okupljenih, koji je na blokade u Brezjaku kod Loznice došao iz Rekovca, gde nije bilo nikakvih problema, a demonstranti su blokirali put uz muziku, čaj i vino.

Protest u Šapcu završen je oko 14 časova, više je bilo nekih drugih poruka nego ekoloških.

Uniformisane policije, kako prenose mediji, nije bilo.