U Srbiji od oktobra: Moderna ispituje vakcinu protiv korone i na deci mlađoj od 12 godina

  1

  Američka farmaceutska kompanija “Moderna” je saopštila danas da planira da proširi obim svog ispitivanja vakcine protiv kovida-19 i na mlađu decu, kako bi bolje otkrila retke neželjene efekte, kao što je neka vrsta upale srca o kojoj su nedavno izvestile američke zdravstvene vlasti.

  U saopštenju kompanije se navodi da je u pregovorima sa američkom Administracijom za hranu i lekove o uključivanju većeg broja učesnika u studiju koji su mlađi od 12 godina, prenosi agencija AP.

  Planirano je testiranje vakcine na oko 7.000 dece, od kojih neka imaju i 6 meseci.

  Najava dolazi u trenutku kada se broj slučajeva zaraženih kovidom povećava u SAD, a škole se pripremaju za doček učenika.

  Istovremeno, regulatori nastavljaju da razmatraju slučajeve retkog oblika upale srca poznatog kao miokarditis, koji je zabeležen kod malog broja tinejdžera koji su dobili injekcije “Moderne” ili “Fajzera”.

  Američki zvaničnici i nezavisni medicinski stručnjaci saopštili su prošlog meseca da su koristi od vakcina znatno veće od rizika od neželjenih efekata, koji su zabeleženi kod nekoliko stotina ljudi mlađih od 30 godina.

  Vakcina “Moderna” bi trebalo da stigne u Srbiju u oktobru ili novembru.

  Vakcina protiv kovida-19 američke kompanije Moderna jednostavna je za distribuciju, posebno u ruralnim oblastima, jer se može čuvati mesec dana na standardnim temperaturama frižidera. što je njena prednost u odnosu na neke druge vakcine.

  Eksperimentalna Modernina vakcina se pokazala efikasnom u prevenciji kovida sa 94,5 odsto.

  1 KOMENTAR

  1. Zašto da Moderna ispituje svoje vakcine na našoj deci? Da binam ih posle prodavala za skupe pare.
   Zašto Moderna ne ispituje svoje vakcine na svojoj deci u svojoj zemlji. Pa neka ih onda prodaje po cenama koje može da postigne.
   Dalje od naše zemlje i naše dece. imamo već previše problema od vaše “Anđeoske” pomoći. posebno 1999 godine.

  Comments are closed.